Werken Hans van Manen gespeeld in Sint Petersburg

5 Tango's, choreografie van Hans van ManenAankomende zomer presenteert het Mariinsky Ballet uit Rusland vier werken van choreograaf Hans van Manen. In juni 2014 speelt het ballet in het Mariinsky Theater in Sint Petersburg de voorstellingen Adagio Hammerklavier, 5 Tango’s, Solo en Variations for two.

Drie van de vier voorstellingen creëerde Van Manen voor het Nationale Ballet: Adagio Hammerklavier, 5 Tango’s en Variations for two couples. Die laatste werd afgelopen mei geëerd met de dansprijs de Benios de la Danse, voor beste nieuwe dansproductie. Sinds 2005 staat Solo ook op het repertoire van het Nationale Ballet, hoewel deze oorspronkelijk is geschreven voor het Nederlands Dans Theater.

Trots en vereerd

Het Mariinsky Ballet is zeer trots en vereerd dat ze de werken in het repertoire mogen opnemen; het is de eerste keer dat het Russische ballet voorstellingen van de Nederlander opvoert. Voor Sint Petersburg is de ontmoeting met Van Manens kunst echter niet nieuw: eerder dansten Ulyana Lopatkina and Ilya Kuznetsov er Van Manen’s Trois Gnossiennes.

Mogelijke samenwerking

Hans van Manen zal in juni zelf bij de voorstellingen aanwezig zijn. Er staat dan een ontmoeting met het balletgezelschap op het programma, hij zal met de dansers repeteren en hen lesgeven. Ook zal hij het hebben over een mogelijke samenwerking met het Mariinsky Ballet.

Beeld door: Het Nationale Ballet, fotograaf Angela Sterling.

Meer inspiratie