Wereldpremière van Nicole Beutler tijdens Julidans festival

Nicole Beutler. JulidansDe nieuwe dansvoorstelling 5: ECHO van Nicole Beutler gaat op 8 juli tijdens het hedendaagse dansfestival Julidans in première in Schouwburg Amsterdam. Beutler liet zich hiervoor inspireren door de postmoderne dans uit New York in de jaren ‘70.

5: ECHO; Leading ladies van moderne dans 

5: ECHO is een dansvoorstelling waarin verleden en heden met elkaar verweven worden. Nicole Beutler duikt voor dit eigentijdse ‘Gesamtkunstwerk’ in de Nederlandse dansgeschiedenis. Ze gebruikt hiervoor onder andere het bewegingsmateriaal uit de voorstelling Vermiljoen (1978) van Bianca van Dillen, die bijna veertig jaar geleden in de Nederlandse theaters furore maakte met het revolutionaire vrouwencollectief Dansproduktie. 

In de roerige jaren ‘70 broeide er van alles in de dans. De 'alles kan'-mentaliteit kwam uit New York overwaaien, performers huppelden en rolden met ‘natuurlijke’ bewegingen over het toneel van het legendarische Shaffy Theater en dansers kropen als glinsterende hagedissen over de balustrades van Carré. Nicole Beutler onderzoekt in 5: ECHO of dit avant-gardistische werk nog altijd zoveel stof doet opwaaien.

Nicole Beutler

Choreograaf en theatermaker Nicole Beutler is niet onbekend met het principe van re-make, covering en herinterpretatie. Zij duikt regelmatig in de geschiedenis van dans en theater op zoek naar resonantie in de wereld van nu. In Les Sylphides (2007) en 2: Dialogue with Lucinda (2010) verbond ze historische choreografieën met de actualiteit van haar eigen werk. Na 4: STILL LIFE, waar Nicole voor het eerst aspecten van de kunstenaarsschool Bauhaus bestudeerde, focust ze in 5: ECHO op de punt en cirkel als compositorische vorm.

Beutlers werk wordt vaak omschreven als minimalistische, poëtische dans met een subtiel gevoel voor humor. Haar sterk performatieve voorstellingen ontlenen hun krachtige elementen vaak aan de beeldende kunst.

Meer inspiratie