Wereldpremière FADO van Internationaal Danstheater in Portugal

Wereldpremière FADO van Internationaal Danstheater in Portugal.Op zaterdag 9 november gaat de voorstelling FADO in première in theater Luísa Todi te Setubal, Portugal. Een coproductie van het Internationaal Danstheater (ID) met Companhia Portuguesa de Bailado Contemporaneo (CPBC) uit Lissabon. In FADO nemen dansers van het ID en van het CPCB samen met choreograaf Vasco Wellenkamp de oorsprong van de fadomuziek als uitgangspunt, met live muziek gebracht door Portugese fadozangeres Carla Pires en haar gitaristen.

De première in Lissabon wordt gedanst door dansers van CPBC. In Nederland zullen de Portugese dansers onder leiding van choreograaf Vasco Wellenkamp vanaf februari de voorstelling FADO met dansers van het Internationaal Danstheater dansen. De Nederlandse première vindt plaats op maandag 3 maart 2014 in het DeLaMar te Amsterdam met daaropvolgend een tour langs de Nederlandse theaters. Ook hier zal Carla Pires samen met haar gitaristen de muziek live ten gehore brengen.

De thema's van de Fado's geven uitdrukking aan het lot en de menselijke passies. De teksten gaan meestal over het onzekere leven, scheiding, droefheid, liefde, geloof en de schreeuw om vrijheid. Choreograaf Vasco Wellenkamp ziet FADO als een ingebeelde projectie in een tijdloze ceremonie, zonder duidelijke personages. Voor hem zijn de daadwerkelijke emotie en de dramatische kracht waarmee het ons bereikt van belang.

Kijk voor meer informatie over de dansvoorstelling op de website van het ID.