Wereldpremière Dialogue van Jan Martens tijdens SPRING

Wereldpremière Dialogue van Jan Martens tijdens SPRINGOp 23 mei gaat de voorstelling Dialogue van choreograaf Jan Martens in première tijdens het SPRING Performing Arts Festival in Utrecht. De voorstelling bestaat uit de performance BIS, die Martens voor de 62-jarige choreografe en danseres Truus Bronkhorst maakte, en het stuk La Bête, dat Martens creëerde voor de jonge actrice Joke Emmers. In Dialogue gaan deze twee solo’s naadloos in elkaar over en samen vormen ze een bezwerende rituele voorstelling.

Jan Martens

Jan Martens (België) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en voltooide in 2006 de opleiding Dans aan het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hierna werkte hij met onder andere Koen De Preter, Mor Shani en Ann Van den Broek. Sinds 2009 choreografeert hij ook zelf en sinds 2011 wordt zijn werk door Frascati geproduceerd. Naast zijn werk bij Frascati maakte Martens ook gastchoreografieën voor Dansateliers, Meekers en Codarts. In 2013 en 2014 is Jan Martens gastkunstenaar (artist in residence) bij ICKamsterdam.

In zijn werk verkent Martens de mogelijkheid van een balans en een wisselwerking tussen verhalend werk en conceptueel werk. De jonge choreograaf probeert niet om een nieuwe bewegingstaal te creëren, maar plaatst bestaande danstalen in een nieuwe samenhang. Op die manier komen nieuwe ideeën tevoorschijn.

Dialogue is te zien op 23 en 24 mei in Theater Kikker in Utrecht als onderdeel van het festival SPRING. Na afloop van de première op 23 mei is er een gesprek met Jan Martens. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link.

Kijk voor meer informatie over SPRING op www.springutrecht.nl.

Foto BIS: Anna van Kooij©