rolstoeldans, wereldkampioenschap, holland dans spektakel, Cuijk

Wereldkampioenschap rolstoeldans in Cuijk

De dertigste editie van het Holland Dans Spektakel in Cuijk brengt dit paasweekend (31 maart t/m 1 april) het wereldkampioenschap rolstoeldans, evenals de Open Dutch en de World Para Dance Sport International Competition. Rolstoeldans is inmiddels een internationaal erkende danssport, maar in 1968 door de Zweden bedacht ter rehabilitatie en plezier voor gehandicapten. Al snel wisten danswedstrijden en dansgroepen de gehandicapte danser te emanciperen. Met het eerste Wereldkampioenschap in Tokio valt rolstoeldansen sinds 1998 onder de vlag van het Internationaal Paralympisch Comité, net als het Holland Dans Spektakel.  

Categorieën in rolstoeldans

Binnen het rolstoeldansen zijn een viertal categorieën te onderscheiden. Allereerst het duo dansen, dit zijn twee dansers, beiden in een rolstoel. Ten tweede zijn er de combidansen, dit is een rolstoel gebonden danser en een staande partner. Ten derde de formatie dans, bestaande uit meerdere dansers met en zonder rolstoel samen die synchroon dansen. En als laatste het solodansen: een danser in een rolstoel die individueel danst. De rolstoeldansen op wedstrijdniveau zijn vrijwel altijd ballroom- en latin dansen. Onder ballroom valt onder andere de Engelse wals, tango, slowfox, quikstep en Weense wals. Onder latin dans valt onder andere de samba, chachacha, rumba, paso doble en jive De rolstoeldanssport hanteert de regels van de World Dance Sport Federation (WDSF).

Holland Dans Spektakel - Rolstoeldans

Het initiatief van de rolstoeldansen bij het Holland Dans Spektakel ligt bij Corrie van Hugten en Hans Verhoeven. Zij hadden de ambitie om een evenement te organiseren waar mindervalide en valide dansers als gelijkwaardige partners konden deelnemen. Dankzij de jaarlijkse wedstrijden die sindsdien plaatsvinden in Cuijk, werd het Holland Dans Spektakel een platform voor internationale ontwikkeling in rolstoeldansen. Naast de wedstrijden hebben zij dansdocenten wereldwijd kennis laten maken met het fenomeen rolstoeldansen, die vervolgens gehandicapte kinderen en volwassenen in deze danssport konden onderwijzen.

Deelnemers uit meer dan twintig landen strijden mee om één van felbegeerde wedstrijdtitels van de World Cup, Dutch Open en de World Para Dance Sport International Competition. Allen vinden plaats tijdens het Holland Dans Spektakel. Benieuwd naar het volledige rolstoeldans programma? Deze vind je hier. 

Meer inspiratie