Ballet Day 2018

Was het nou World Ballet Day, Ballet Day of International Dance Day?

Een daglange ode aan alle dansers, die elke dag hard aan het werk om mooie voorstellingen op het podium te brengen. Dat vieren de Amerikanen elk jaar met Ballet Day, voor al het moois dat ballet teweegbrengt. Niet te verwarren met de 'World Ballet Day' in oktober waarop balletliefhebbers wereldwijd een kijkje nemen achter de schermen van vijf gerenommeerde balletgezelschappen. En dan hebben we ook nog de officiële ‘dag van de dans’: International Dance Day op 29 april. Leuk al die aandacht voor dans, maar welke dag behelst nou wat?

Ballet Day (VS)

In Amerika vieren balletliefhebbers elke februari Ballet Day. Over het ontstaan van deze dag is niet zoveel bekend, over het doel wel. Tijdens Ballet Day draait om het delen van de liefde voor ballet, veelal in foto en video op Social Media waarin het dagelijkse leven van de balletdanser(es) centraal staat. Het is de kans om jouw kunsten te delen en die van een ander te bewonderen, of je nou een beginnend of vergevorderde balletdanser(es) bent. Het is een dag van uitwisseling en erkenning van het mooie ballet vak en gunt dansliefhebbers een kijkje in elkaars leven.

World Ballet Day

Sinds 2014 vindt op 5 oktober het jaarlijkse World Ballet Day plaats. Op deze dag openen vijf balletgezelschappen, in samenwerking met diverse gastgezelschappen, de virtuele deuren in een livestream. Hierbij kun jij als toeschouwer een uniek kijkje achter de schermen, in lessen en in repetities nemen. World Ballet Day biedt het publiek de mogelijkheid om te zien wat er nodig is om een van 's werelds top dansgezelschappen te zijn en wat voor toewijding en training er nodig is voor een carrière als balletdanser.

International Dance Day

International Dance Day bestaat verreweg het langste. Deze ‘dag van de dans’ is geïntroduceerd in 1982 door het danscomité van het International Theatre Institute (ITI), de belangrijkste partner van UNESCO. International Dance Day wordt wereldwijd jaarlijks gevierd op 29 april. Deze dag is een feestdag voor diegenen die de waarde en het belang van de kunstvorm dans al inzien, van ballet tot hiphop en van hedendaagse- tot werelddans! Daarbij fungeert International Dance Day als een wake-up-call voor regeringen, politici en instellingen die de waarde ervan nog niet hebben erkend.  

Meer inspiratie