Vier wereldpremières in Dutch Doubles van Het Nationale Ballet

 Rink Sliphorst & Igone de JonghIn Dutch Doubles presenteren vier in Nederland woonachtige choreografen samen met wereldberoemde Nederlandse kunstenaars vier zelfgemaakte dansvoorstellingen. Dutch Doubles gaat woensdag 16 april 2014 in première en is tot en met woensdag 7 mei 2014 te zien in Het Muziektheater Amsterdam.

De kunstenaars waarmee de choreografen samenwerken komen uit allerlei vakgebieden. Op deze manier kruist dans zich met mode, muziek, fotografie en kunst. Zo werkt choreograaf Hans van Manen samen met harpist Remy van Kesteren, gaat topdanser en choreograaf Jorma Elo de samenwerking aan met modeduo Viktor & Rolf, slaat choreograaf Ton Simons de handen ineen met fotografe Rineke Dijkstra en maakt choreograaf Juanjo Arqués samen met beeldend kunstenaar Krijn de Koning de vierde wereldpremière.

Hans van Manen & Remy van Kesteren

Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, gaat een samenwerking aan met harpist Remy van Kesteren. De 24-jarige Van Kesteren wordt gerekend tot de internationale wereldtop van harptalenten. Zo won hij in 2013 de Grachtenfestivalprijs en de USA International Harp Competition.

Jorma Elo & Viktor & Rolf

Jorma Elo maakte eerder werken voor gezelschappen als het New York City Ballet, American Ballet Theatre en Bolsjoi Ballet. Elo maakt in Dutch Doubles zijn debuut bij Het Nationale Ballet met zijn eerste creatie in Nederland sinds jaren. Het meest eigenzinnige modeduo van ons land, Viktor & Rolf, ontwerpen de kostuums en – voor het eerst in hun carrière – de decors.

Ton Simons & Rineke Dijkstra

Ton Simons is al jaren een van de interessantste Nederlandse choreografen. Voor Dutch Doubles werkt hij samen met Rineke Dijkstra. Dijkstra's foto's kenmerken zich door een vaak terloopse puurheid.

Juanjo Arqués & Krijn de Koning

De jongste choreograaf in Dutch Doubles is de rijzende ster Juanjo Arqués. Hij is voormalig danser bij Het Nationale Ballet en breekt nu internationaal door als choreograaf. De Koning maakt architectonische en labyrintachtige constructies die ingrijpen in de omgeving. Het gebruik van duidelijk aanwezige kleuren speelt daarbij een belangrijke rol.

Informatie

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Het Muziektheater Amsterdam, of via de website van het Nationale Ballet.