Verrassend veel aanmeldingen SIVO-festival

Verrassend veel aanmeldingen SIVOVan 31 juli t/m 4 augustus 2013 vindt in het Drentse plaatsje Osdoorn de 29e editie van het vijfdaagse SIVO-festival plaats. Dit festival is al jaren een begrip onder folklore dansers uit binnen- en buitenland. Hoewel eerst onzeker was of het festival wel door zou gaan, is het aantal aanmeldingen nu groter dan ooit. Terwijl andere organisaties en (folklore) dansgezelschappen hun hoofd maar net boven water kunnen houden, verliep het contracteren van dansgroepen bij SIVO nog nooit zo soepel.

In april, eerder dan andere jaren, worden de namen van alle buitenlandse deelnemers bekendgemaakt. Op dit moment is al meer dan de helft van de buitenlandse folklore groepen vastgelegd en heeft Geert Nijhof (impresario) zelfs twee, voor SIVO, nieuwe landen weten binnen te halen.

Eén daarvan is het ’Ensemble Crna Gora’ uit Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Zoals alle folklore dansgroepen brengt ook deze nieuwe groep uit het Balkanland een stukje cultuur mee, namelijk de folkloristische dansen uit de tijd van de overleden Joegoslavische president Tito.

Misschien wel net zo bijzonder is de Russische groep ‘Tchayka’ uit Jaroslavl. Nijhof vertelt vol trots dat het historisch centrum van de stad Jaroslavl op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een stad vol tradities dus, waaruit hij de veelbelovende folklore groep Tchayka heeft gecontracteerd. Naast Rusland en Montenegro zijn ook Brazilië en Minnesota uit de Verenigde Staten vertegenwoordigd.

Het SIVO-festival brengt al jaren folklore dansgroepen van over de hele wereld samen. Het festival hecht veel waarde aan het in stand houden van de tradities, zo zijn dansgroepen bijvoorbeeld verplicht om met live-muziek te werken en is het verboden om met opnames te werken. Kijk voor meer informatie op: www.sivofestival.nl

Foto: Jose Corella, verkregen via Wiki Commons