Verdi’s vrouwelijke karakters in dansopera De Soprano’s

De Soprano'sOpera Zuid en ICKamsterdam presenteren de dansopera De Soprano’s tijdens de Nederlandse Dansdagen, onder leiding van choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten. Sopranen van Opera Zuid, dansers van ICKamsterdam en een orkest van elf musici delen het podium in deze dansopera, die op zondag 5 oktober 2014 in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht in première gaat.

Vrouwen en het vrouwenlichaam

Hoe kijken we vandaag de dag naar vrouwen en het vrouwenlichaam in een door mannen gedomineerde wereld? De Soprano’s strijden tegen de idealen die hen opgelegd worden in de opera’s van Verdi uit de 19e eeuw. Tegelijkertijd komen ze in opstand tegen de hedendaagse beeldvorming en de torenhoge verwachtingen die vrouwen daardoor aan zichzelf stellen: een glanzende carrière, een harmonieus gezinsleven en relatie, bloeiend sociaal leven én een aantrekkelijk uiterlijk.

De kracht van de vrouws

Opera Zuid heeft de kracht van de vrouw in diverse operaproducties aan het licht gebracht. Het
gezelschap startte in seizoen 2011/2012 met de serie Heroïsche, Hormonale en Hartstochtelijke
Vrouwen, waarin men zich kon identificeren met verschillende vrouwenkarakters in de opera.

ICKamsterdam bracht onder dezelfde ondertitel vorig jaar (première Julidans 2013) de
dansvoorstelling Double Points: VERDI uit, een eerste aanzet naar De Soprano’s. Ook daarin
stonden de complexe en sterke vrouwelijke persoonlijkheden van Verdi centraal.

Tijdens De Soprano’s worden de dansers bijgestaan door een live orkest, twee sopranen en een mezzosopraan. Samen gaan ze de dialoog aan met het erfgoed van Verdi en geven ze het een plaats binnen onze hedendaagse samenleving. Een fysieke confrontatie tussen sopraan en danser, beweging en stem.

ICKamsterdam

ICKamsterdam is een kunstencentrum voor de hedendaagse dans, in 2009 opgericht door Emio Greco en Pieter C. Scholten. ICKamsterdam wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Amsterdam.

Opera Zuid

Opera Zuid brengt operatheater met veel jonge vocalisten en andere creatievelingen. Miranda van Kralingen heeft als directeur een huisensemble opgericht waarin de leden de kans krijgen belangrijke rollen te zingen en deel uit te maken van een professioneel operagezelschap.

Voor meer informatie over de voorstelling en de speellijst kun je gaan naar de website van Opera Zuid.