Van Dantzig laat archief na aan TIN

Rudi Dantzig foto Bob van DantzigChoreograaf en danser Rudi van Dantzig (1933-2012) heeft zijn archief nagelaten aan Theater Instituut Nederland (TIN). Het zeventien dozen omvattende archief bevat onder andere een persoonlijke brief van minister president Lubbers, een nooit opgevoerd toneelstuk en een grote hoeveelheid privéfoto’s en correspondentie vanaf zijn jeugd.In het archief zijn persoonlijke bezittingen aanwezig, van kindertekeningen tot schriftjes met handgeschreven choreografieën. Het archief geeft inzicht in de persoonlijke ontwikkeling, denkwijze en sociale betrokkenheid van een van de succesvolste Nederlandse choreografen. De biografie van Rudi van Dantzig is te vinden op Theaterencyclopedie.nl. Hier is ook een overzicht van al zijn choreografieën te vinden.

Van Dantzig is niet de eerste die zijn archief nalaat aan het TIN. Zo hebben zij de afgelopen twee jaar de persoonlijke archieven van Ton van Duinhoven, Ina van Faassen, Ton Lutz, Carol van Herwijnen en Henk van Ulsen ondergebracht. Ook (theater)gezelschappen brengen hun archief onder bij het Instituut. De archieven van het TIN worden door onder andere wetenschappers, theatermakers en liefhebbers gebruikt voor inspiratie, onderzoek en publicatie.

Het TIN wordt eind dit jaar opgeheven en wil daarna verder gaan als Theatermuseum. Als de aanvraag hiertoe wordt gehonoreerd, zal vier eeuwen theatergeschiedenis behouden blijven.