Twee zwanen voor het Nationale Ballet

Danser Igor Podsiadly van Club Guy & Roni ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in Naked Lunch. Lees hieronder wat de jury voor lovende woorden had voor Larissa, Igor en de dansproductie van het Nationale Ballet.

Larissa Lezhnina

"Larissa was in 1994 de eerste Russische soliste van faam die de overstap maakte naar Het Nationale Ballet, om daar 20 jaar lang een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het gezelschap. Niet alleen zette haar toegewijde aanwezigheid en zuivere techniek de standaard voor menig collega, haar aanwezigheid was indirect ook een uitnodiging aan andere vermaarde solisten om naar Amsterdam te komen en hun excellentie bij Het Nationale Ballet verder te vervolmaken."

Igor Podsiadly

"Met Igor hebben Guy & Roni zo’n beeldbepalende danser in huis. Een breed getalenteerde performer die het publiek steeds weer verrast. Of hij nu danst met zijn fabelachtige en eigenzinnige techniek, slechts staat en kijkt of speelt, altijd biologeert hij met een gevaarlijke en vertederende uitstraling tegelijk."

De dansproductie van het Nationale Ballet

"Romance, een drieluik van een schitterende pas de deux geflankeerd door indringende videobeelden, openbaart zich als een monument voor wat dans kan zijn. Wat dans móet zijn. Dit is de wereld van de dans, gevat in een majestueus portret van slechts 12 minuten. Wie erin slaagt Mozart zó naar zijn pijpen te doen dansen, schaart zich in de rangen van de grote Nederlandse Meesters."

De Zwanen – Oscars van de Nederlandse dans

De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt. De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd en hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen bij een groot publiek.

De jury

De VSCD dansjury 2014 bestaat uit bekende namen zoals Anita van Dolen,Peggy Olislaegers, Fons Dejong, Hildegard Draaijer en vele andere gevestigde namen in de danswereld.

Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)

De Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters, concertzalen en festivals. Bovendien levert de VSCD kennis en kunde die de (festival)podia, en daarmee de podiumkunsten, ten goede komen.

 

Meer inspiratie