Twee wereldpremières Het Nationale Ballet tijdens Holland Festival

Twee wereldpremières Het Nationale Ballet tijdens Holland FestivalTijdens het Holland Festival in juni presenteert Het Nationale Ballet twee wereldpremières. Het gezelschap zal tijdens het festival voor het eerst Le Sacre du Printemps in de versie van Shen Wei en de nieuwe choreografie Overture van David Dawson dansen.

Shen Wei - Le Sacre du Printemps

Honderd jaar na de eerste uitvoering van Le Sacre du Printemps van Vaslav Nijinski (1913) maakt Shen Wei voor Het Nationale Ballet een nieuw ballet op de wereldberoemde muziek van Igor Stravinsky. Het is het eerste werk dat Wei maakt voor een Nederlands dansgezelschap.

De uit China afkomstige Shen Wei is sinds 1995 woonachtig in New York. Hier startte hij in 2000 zijn eigen dansgroep Shen Wei Dance Arts. Wei leverde een indrukwekkende bijdrage aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2008 in Beijing en ontving vele onderscheidingen.

David Dawson – Overture

David Dawson was tot 2000 als danser en tot 2006 als vaste choreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet. De afgelopen jaren maakte hij werk voor diverse topgezelschappen, waaronder het English National Ballet en het Koninklijk Zweeds ballet. Nu keert hij terug bij Het Nationale Ballet met de choreografie Overture. Szymon Brzóska, bekend van zijn samenwerkingen met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, componeert nieuwe muziek voor het werk en Eno Henze, een Duitse freelance kunstenaar en scenograaf, ontwerpt een videodecor voor de voorstelling.

Het programma met de twee voorstellingen is van 15 juni tot en met 22 juni te zien in Het Muziektheater in Amsterdam als onderdeel van het Holland Festival.

Kijk voor meer informatie en voor het bestellen van kaarten op www.het-ballet.nl.

Foto met dansers James Stout en Megan Zimny Gray door Ruud Baan.