Twee dansers Bolshoi Ballet vertrekken naar Sint Petersburg

Russische balletdansers Natalia Osipova en Ivan VasilievTwee Russische dansers van het Bolshoi Ballet in Moskou verlaten het gezelschap om zich aan te sluiten bij het Mikhailovsky Ballet in Sint Petersburg. In maart zullen Natalia Osipova en Ivan Vasiliev debuteren in een nieuw ballet dat choreograaf en artistiek leider Nacho Duato speciaal voor hen maakte.

Natalia Osipova (25) en Ivan Vasiliev (22) dansen vanaf 1 december bij het Mikhailovsky Ballet. 'Ik heb alles al gedanst dat er gedanst kan worden. We vertrekken voor creatieve vrijheid,' zei Osipova tegen de Russische nieuwssite RT.com. Het getrouwde koppel wil graag meer dansen en in het bijzonder nieuwe choreografieën. Ivan Vasiliev werd eerder nog verkozen tot de beste danser ter wereld door het internationale danstijdschrift Dance Europe.

De Spaanse moderne choreograaf Nacho Duato is sinds afgelopen januari de nieuwe artistiek directeur van het Mikhailovsky Ballet. Hij is de eerste buitenlander in honderd jaar die een Russisch balletgezelschap leidt. Hij wil een moderne draai geven aan het overwegend klassieke, Russische ballet. Duato danste in de jaren tachtig bij het Nederlands Dans Theater waar hij rollen had in choreografieën van Jiří Kylián en Hans van Manen. Ook creëerde hij zelf werken voor het Nederlands Dans Theater.