Toeschouwer virtueel middenin de dans!

Zou je als toeschouwer soms ook niet het liefst op het podium plaatsnemen, zodat je letterlijk middenin de actie zit? Goed nieuws, want ICKamsterdam en communicatiebureau Quince hebben de Ocolus Rift ontwikkeld waarmee je het gevoel hebt tussen de performers te zitten.

De Oculus Rift

De Oculus Rift, een speciale bril die het beeld overal om de kijker heen projecteert, zorgt ervoor dat het lijkt alsof je daadwerkelijk tussen de dansers staat, waarbij de buitenwereld niet langer zichtbaar is. Met deze technologie zijn opnames gemaakt van een deel van De Soprano’s, de nieuwe dansopera van ICKamsterdam en Opera Zuid. Een Oculus Rift virtual reality headset is gecombineerd met een panoramische 360˚ video-opname. Hierbij kan de ‘toeschouwer’ 360 graden om zich heen kijken tijdens het afspelen van de video.

Dansopera De Soprano’s

Choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten geven met De Soprano’s een eigentijdse visie op Giuseppe Verdi’s prima donna’s. Sopranen van Opera Zuid, dansers van ICKamsterdam en een orkest van elf musici delen het podium in deze dansopera.De Soprano’s strijden tegen de idealen die hen opgelegd worden in de opera’s van Verdi uit de 19e eeuw. Tegelijkertijd komen ze in opstand tegen de hedendaagse beeldvorming en de torenhoge verwachtingen die vrouwen daardoor aan zichzelf stellen: een glanzende carrière, een harmonieus gezinsleven en relatie, bloeiend sociaal leven én een aantrekkelijk uiterlijk.

Uitmarkt

De toeschouwer krijgt door de combinatie dansvoorstelling, virtual reality headset en 360˚
video de illusie zelf ook op het podium te staan terwijl overal om hem heen de voorstelling
bezig is. Een demonstratie vindt plaats tijdens de Uitmarkt, zaterdag 30 en zondag 31 augustus op de
Informatiemarkt op het Museumplein in Amsterdam.

De Soprano’s gaat op zondag 5 oktober 2014 in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht in première.
Voor meer informatie over de voorstelling en de speellijst kun je gaan naar de website van Opera Zuid.