Tip van de week: zorg dat je leerlingen geen blessures oplopen

Two dancersVorige week hebben wij op Dansmagazine.nl voor dansdocenten een tip om blessures te voorkomen gegeven. Maar als dansdocent sta je (als het goed is) nooit alleen. Je hebt de verantwoordelijkheid voor een groep die minder kennis en ervaring heeft dan jij. Het is de bedoeling dat je leerlingen de les gezonder verlaten dan toen ze binnen kwamen. Waar moet je op letten en waar moet je rekening mee houden voordat het te laat is? Een tip voor dansdocenten gericht op het voorkomen van blessures bij je eigen leerlingen is dan ook onmisbaar:

''Anthropometrie: let op inter-individuele fysieke verschillen en intra- individuele fysieke asymmetrieën (uitdraai) of beperkingen.''

Inter-individueel (inter = tussen): Er zijn verschillen tussen mensen onderling, niet iedereen is hetzelfde gebouwd of heeft dezelfde fysieke mogelijkheden, bijvoorbeeld wat betreft de lenigheid, strekking van de voet of heupuitdraai. Wat voor de ene dansleerling makkelijk mogelijk is, kan voor de ander niet haalbaar zijn.Intra-individueel (intra = binnenin): Er kunnen (aangeboren of verworven) links-rechts verschillen binnen één individu zijn, bijvoorbeeld een éénzijdig beperkte heupuitdraai of enkelzijdig stijve grote teen. Dan bestaat er een verhoogde kans op 'overbelastingsblessures' aan de beperkte zijde.

De tips zijn afkomstig van dokter Rietveld, werkzaam in het Medisch Centrum voor Dansers en Musici. Dokter Rietveld onderscheidt preventiemaatregelen in drie groepen:

Primaire preventie: vóór de blessure is opgetreden.Secundaire preventie: als blessure is opgetreden, zorg dan dat het niet erger wordt.Tertiaire preventie: als blessure is opgetreden en behandeld, zorg dan dat het niet nog eens gebeurt.

Wil jij meer weten over dokter Rietveld of het Medisch Centrum voor Dansers en Musici? Lees dan hier het interview met dokter Rietveld of ga hier direct naar de site van het MCDM.