Tip van de week: Zorg dat de blessure niet terug komt

Two dancersHet is weer dinsdag. Dit betekent tijd voor de tip van de week! De tips van dokter A.B.M. Rietveld helpen jou als danser of docent om blessures te voorkomen, ervoor te zorgen dat het niet erger wordt of om ervoor te zorgen dat het niet nog eens gebeurt. Deze preventieve maatregelen vallen in drie groepen uit elkaar:

Primaire preventie: vóór de blessure is opgetreden.Secundaire preventie: als blessure is opgetreden, zorg dan dat het niet erger wordt.Tertiaire preventie: als blessure is opgetreden en behandeld, zorg dan dat het niet nog eens gebeurt.

Vorige week werd er een tip gegeven die binnen de secundaire preventie viel. Deze week een tip die binnen de tertiaire preventie valt:

‘’Tijdens de genezing van een blessure (operatie) heeft littekenweefsel goede doorbloeding nodig, daarom: niet roken, wel cardio-training.’’

Wie is dokter A.B.M. Rietveld?

Dokter Rietveld is dokter in het Medisch Centrum Haaglanden Westeinde en heeft hier een bijzondere polikliniek: het Medisch Centrum voor Dansers en Musici (MCDM). Het doel van deze speciaal voor dansers en musici opgerichte afdeling is het voorkomen en behandelen van blessures die worden veroorzaakt door het dansen of musiceren. Maar het kan ook blessures betreffen die elders opgelopen zijn en hinderen bij het dansen of musiceren, zoals een op de stoeprand verzwikte enkel.

Lees hier het interview met dokter Rietveld