Tip van de week: voorkom blessures

DancersMet ingang van deze week geven wij Iedere week op Dans Magazine.nl een tip van dokter A.B.M. (Boni) Rietveld om blessures te voorkomen. Dokter Rietveld werkt in het Medisch Centrum Haaglanden Westeinde in een bijzondere polikliniek: het Medisch Centrum voor Dansers en Musici (MCDM). Het doel van deze speciaal voor dansers en musici opgerichte afdeling is het voorkomen en behandelen van blessures die worden veroorzaakt door het dansen of musiceren. Maar het kan ook blessures betreffen die elders opgelopen zijn en hinderen bij het dansen of musiceren, zoals een op de stoeprand verzwikte enkel.

Preventie valt in drie groepen uit elkaar:

Primaire preventie: vóór de blessure is opgetreden. Secundaire preventie: als blessure is opgetreden, zorg dan dat het niet erger wordt. Tertiaire preventie: als blessure is opgetreden en behandeld, zorg dan dat het niet nog eens gebeurt.

We beginnen met een tip die binnen de primaire preventie valt:

‘’Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je als danser uitgerust bent, dat je in goede conditie bent, dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt en dat je je lichaam opwarmt voor de les begint.’’

Lees hier het interview met dokter Rietveld