Tip van de week: voor de ouder wordende danser

Two dancersNa tips voor dansdocenten is het deze week de beurt aan de ouder wordende danser. Naarmate je ouder wordt verander je, zowel fysiek als mentaal. Positieve veranderingen, maar ook veranderingen die het dansen kunnen vermoeilijken. Het is belangrijk dat je je lijf wat meer gaat ontzien, door het minder te belasten. Deze week een tip over hoe je dat kunt doen:  

‘’Degeneratieve veranderingen (veranderingen door slijtage/veroudering van het lichaam) geven een permanente vermindering van de belastbaarheid, dus is beperking van de belasting essentieel (fysiek, metaal en sociaal): Artistic versus acrobatic Charm versus challenge Expression versus exhaustion Experience versus exercise’’

Het ouder worden verandert niet alleen je huid, gehoor en haarkleur maar zorgt ook voor gewrichtslijtage. Normaal gesproken kun je de belastbaarheid (wat je lijf aankan) en belasting (wat je vraagt van je lijf) in balans brengen door de belastbaarheid te verhogen (door training en oefening) of door de belasting te verminderen. Omdat veroudering en slijtage een blijvende vermindering van de belastbaarheid geven, zijn de mogelijkheden om door training de belastbaarheid (weer) te verhogen beperkt en is vermindering van de belasting de enige optie. Daarbij is van belang zich te realiseren dat belasting niet alleen lichamelijk is, maar ook mentaal en sociaal. Als ouder wordende danser zul je dus een aantal aanpassingen moeten maken. Zo kun je bijvoorbeeld: De nadruk meer leggen op je: Artistieke kwaliteiten in plaats van je fysiek (acrobatic)

Het meer zoeken in de: Charme in plaats van de uitdaging Expressiviteit in plaats van uitputting

En meer vertrouwen hebben op je: Ervaring in plaats van overmatig oefenen.

De tips zijn afkomstig van dokter Rietveld, werkzaam in het Medisch Centrum voor Dansers en Musici. Dokter Rietveld onderscheidt preventiemaatregelen in drie groepen: Primaire preventie: vóór de blessure is opgetreden; Secundaire preventie: als blessure is opgetreden, zorg dan dat het niet erger wordt; Tertiaire preventie: als blessure is opgetreden en behandeld, zorg dan dat het niet nog eens gebeurt. Wil jij meer weten over dokter Rietveld of het Medisch Centrum voor Dansers en Musici? Lees dan hier het interview met dokter Rietveld of ga hier direct naar de site van het MCDM.