Tip van de week: verandering kost tijd

two dancersDe tip van de week is deze week gericht op jou als danser. Een tip die binnen de primaire preventie valt. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad of krijgt er mee te maken: een verandering van choreograaf, dansgezelschap of dansstijl. Vaak probeer je de nieuwe stof zo snel mogelijk op te pakken en is het hard werken om je lichaam te laten wennen aan de vernieuwing. Maar pas op, want een verandering is iets om bij stil te staan en aanpassing kost tijd.

‘’Pas op voor nieuwe choreograaf, gezelschap, dansstijl: aanpassing kost tijd (300 à 500 dagen).’’

Elke verandering (van de belasting) is een extra risicofactor (voor blessures). Het is belangrijk dat je niks probeert te overhaasten maar de verandering geleidelijk, met geduld en voldoende aandacht voor herstel invoert. Hoewel het menselijk lichaam een geweldig aanpassingsvermogen heeft, heeft het ook één tot anderhalf jaar tijd nodig voor aanpassing van ingrijpende veranderingen. De ombouwsnelheid van collageenweefsel, waar onder andere pezen, gewrichtsbanden en het steunweefsel van de huid uit bestaan, is 300 à 500 dagen (dit kun je ook verifiëren aan het herstel van een huidlitteken). Mocht één van bovenstaande veranderingen plaatsvinden, is het van belang dat je goed naar je lichaam luistert (pijn) en dat je begeleiding van een ervaren, verantwoordelijke docent krijgt, om blessures te voorkomen.

De tips zijn afkomstig van dokter Rietveld, werkzaam in het Medisch Centrum voor Dansers en Musici en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Dans- en Muziekgeneeskunde( www.nvdmg.org ). Dokter Rietveld onderscheidt preventiemaatregelen in drie groepen:

Primaire preventie: vóór de blessure is opgetreden.Secundaire preventie: als blessure is opgetreden, zorg dan dat het niet erger wordt.Tertiaire preventie: als blessure is opgetreden en behandeld, zorg dan dat het niet nog eens gebeurt.

Wil jij meer weten over dokter Rietveld of het Medisch Centrum voor Dansers en Musici? Lees dan hier het interview met dokter Rietveld of ga hier direct naar de site van het MCDM.