Tip van de week: blijf ook als dansdocent alert op blessures

Two dancersVoor onze vaste lezers inmiddels een bekende rubriek: de tip van de week. Met de tip van de week kun jij als danser of dansdocent iedere week in je les of daarbuiten een kleine aanpassing maken om de kans op blessures te verkleinen. De tips zijn afkomstig van dokter Rietveld, werkzaam in het Medisch Centrum voor Dansers en Musici. Tot nu toe hebben we tips voor dansers vrij gegeven, deze week hebben wij een tip binnen de primaire preventie die zich speciaal richt op dansdocenten:

‘’Vermijd lesgeven aan uitsluitend beginners en verspreid lesuren over de week.’’

Als je als dansdocent les geeft aan beginners, betekent dit dat je erg veel voor moet doen. Door af te wisselen met lessen aan gevorderden, waarbij je dus minder voor hoeft te doen, verminder je je fysieke belasting. Ook door je lessen zoveel mogelijk te verspreiden over de gehele week, maak je de kans op blessures kleiner. Je lichaam krijgt dan de kans om te herstellen. Te veel beginners en/of te veel lessen achter elkaar zorgt voor stapelbelasting, wat uiteindelijk resulteert in overbelastingblessures.

Wat zijn primaire, secundaire en tertiaire preventiemaatregelen?

Primaire preventie: vóór de blessure is opgetreden.Secundaire preventie: als blessure is opgetreden, zorg dan dat het niet erger wordt.Tertiaire preventie: als blessure is opgetreden en behandeld, zorg dan dat het niet nog eens gebeurt.

Wil jij meer weten over dokter Rietveld of het Medisch Centrum voor Dansers en Musici? Lees dan hier het interview met dokter Rietveld of ga hier direct naar de site van het MCDM.