Timothy Poucke

Timothy van Poucke gepromoveerd tot eerste solist

De Nederlandse balletdanser Timothy van Poucke is gepromoveerd tot eerste solist bij Het Nationale Ballet. Een bijzondere prestatie, want de laatste keer dat een Nederlandse danser dat bereikte was in 2003. 

Eerste Nederlandse solist uit eigen gezelschap sinds Igone

Timothy is de eerste Nederlandse danser uit eigen gelederen die deze rang behaalt sinds Igone de Jongh in 2003 en de eerste man sinds Boris de Leeuw de rang van eerste solist behaalde in 1995.

Hoogste rang

Ook is Timothy de eerste Nederlandse mannelijke balletdanser die de hoogste rang van eerste solist bekleedt sinds Marijn Rademaker in 2015 de overstap maakte van het Stuttgarter Ballett naar Het Nationale Ballet.

Timothy ontving in 2018 de Alexandra Radius Prijs en was daarmee de eerste prijswinnaar die nog geen solistenrang bekleedde. In 2021 ontving hij een internationale nominatie in de categorie ‘Danser van het jaar’ door het toonaangevende tijdschrift Dance Europe voor zijn rol in het Hans van Manen-ballet Sarcasmen.

Bijzondere prestatie

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, is erg te spreken over TImothy, “Timothy is een buitengewoon getalenteerde danser. Hij is zeer muzikaal, beschikt over een enorm charisma en is een indrukwekkende toneelpersoonlijkheid. Bovendien is hij een uitstekende partner. Hij is getraind aan de Nationale Balletacademie en via de Junior Company doorgestoomd naar de hoogste rang die je in je carrière als balletdanser kunt bereiken. In zo’n mondiaal vak is dat voor niet heel veel Nederlandse dansers weggelegd. Een bijzondere prestatie waar niet alleen hijzelf maar heel Nederland trots op mag zijn.”

Over Timothy

Timothy van Poucke (Woerden, Nederland) startte zijn dansopleiding op tienjarige leeftijd aan de Nationale Balletacademie. In 2016 werd hij aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet, waar hij al na een jaar, op negentienjarige leeftijd, de overstap maakte naar Het Nationale Ballet.

In 2017 ontving Van Poucke de aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79. In 2018 debuteerde hij in de rol van Basilio in Don Quichot en mede vanwege deze – excellente – vertolking ontving hij later dat jaar, als eerste danser die nog niet de rang van solist bekleedde, de Alexandra Radius Prijs. In maart 2021 werd hij gepromoveerd tot tweede solist.

Van Poucke danste in 2023 hoofdrollen in Het Zwanenmeer, Giselle, Vijf Tango’s en Raymonda. Timothy is broer van concertpianist Nicolas en celliste Ella van Poucke