Tiende editie Afrovibes Festival in november

Afrovibes vindt plaats van 14 t/m 17 november. Beeld door Tyler Dolan.Van 14 t/m 17 november 2013 vindt de tiende editie plaats van het Afrovibes Festival. Dit dansfestival is met ingang van 2013 een jaarlijks festival van hedendaags theater, dans en muziek uit Zuidelijk Afrika. Het festival brengt opkomend en gevestigd Afrikaans talent naar Europa om een Europees publiek te ontmoeten.

In een tijd waarin de diversiteit in de podiumkunsten aan het verschralen is, biedt Afrovibes een multidisciplinaire mix aan voorstellingen. Vier dagen lang kan het publiek genieten van het aanbod dat Zuidelijk Afrika heeft te bieden, waaronder theatervoorstellingen uit Zuid-Afrika en Zambia. Hieronder worden twee hoogtepunten uit het festivalprogramma uitgelicht. Voor het volledige programma en randprogramma: zie de website van Afrovibes.

Hatched

Hatched is een dansvoorstelling van Mamela Nyamza, een Zuid-Afrikaanse danseres, choreograaf, dansleraar en motiverende spreker. Ze trad op als danser in de grote internationale musicals, zoals The Lion King, We Will Rock You en African Footprints. Tegelijkertijd ontwikkelde zij choreografieën die betrekking hebben op kwesties als mensenrechten en de positie van vrouwen. Hatched was buiten Afrika onder andere te zien in Engeland en Mexico en stond afgelopen juli op het Festival Paris Quartier d’été 2013.

Wake Up en Between Us: double bill

Wake Up brengt twee gevestigde choreografen bij elkaar: Gregory Maqoma (South Africa) en Florent Mahoukou (Congo). Dansvoorstellingen van Gregory Maqoma waren eerder te zien tijdens Holland Festival en tijdens Julidans. De gerenommeerde Brits/Bengaalse choreograaf Akram Khan prees zijn werk speciaal aan. Wake Up zal in de lente van 2014 op tournee gaan door Duitsland binnen het programma Dance Dialogues Africa.

Wake Up wordt ook aangeboden in een double bill met Between Us van choreograaf Fana Tshabalala. Zij won de Standard Bank Young Artist prijs, een prestigieuze erkenning voor gevestigde Zuid-Afrikaanse kunstenaars die relatief jong zijn.

Het programmaboekje van Afrovibes Festival verschijnt in oktober.Festivallocatie: MC theater, Amsterdam; Stadsschouwburg Utrecht, Maaspodium Rotterdam.Festivaldata: donderdag 14 t/m zondag 17 november 2013.