Vrouw met telefoon Tik TOk

The Royal Academy of Dance niet blij met balletlessen via Tik Tok: ‘‘Eerder kans op blessure’’

Tekst: Vica Kolbeek

Via een Tik Tok tutorial balletles krijgen, het klinkt leuk en eenvoudig, maar het geeft niet de begeleiding die je krijgt tijdens een fysieke dansles. Hoe blij mensen ook zijn met deze gratis optie, belooft het volgens het hoofd van The Royal Academy of Dance niks goeds.

Goede dansdocent kan niet worden vervangen

Volgens Tim Arthur, het hoofd van The Royal Academy of Dance, kan een Tik Tok tutorial een goede dansdocent niet vervangen. Een Tik Tok tutorial kan een leerling niet persoonlijk begeleiden en de dansstijl op een goede en veilige manier aanleren. ‘‘Alle kinderen verdienen een veilige en kwalitatieve ervaring, anders riskeren we het volgende grote talent te verliezen.’’, zegt Tim Arthur een interview met The Sunday Telegraph.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Shortcut naar een hoger niveau

Arthur vreest dat het steeds acceptabeler wordt om een shortcut te nemen naar een hoger dansniveau door online nieuwe dingen te leren. Tik Tok tutorials van niet ervaren dansdocenten voeden de shortcut en moedigen kinderen aan om mee te doen. Volgens Arthur is een dansdocent zijn meer dan alleen trucjes aan leren, het is een levenslange toewijding aan het eigen leren en een ontwikkeling van een dansdocent.

Blessures

De Tik Tok generatie is dan wel geobsedeerd met copy-me content, maar die content helpt niet met het begrijpen van de onderliggende techniek dat achter een beweging zit. Het duurt dan ook jaren voordat je een technische dansstijl zoals klassiek ballet onder de knie hebt. ‘‘Een niet kwalificeerde docent is waardevermindering van de kunst, maar het riskeert ook dat de leerlingen eerder kans hebben op blessures.’’, zegt Arthur.

The Royal Dance Academy

The Royal Dance Academy is een van de oudste en meest gerespecteerde examencommissies in de Verenigd Koninkrijk die gespecialiseerd is in dansonderwijs en -training, met de nadruk op klassiek ballet. Het is een van de grootste organisaties op de wereld die is gecreëerd om de kwaliteit van het dansonderwijs te verbeteren. Koningin Elizabeth is zelf beschermvrouw van The Royal Dance Academy.

Meer inspiratie