Ted Brandsen maakt nieuwe choreografie voor Nationale Balletacademie

Ted Brandsen maakt een nieuw werk voor de Nationale Balletacademie.Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, maakt een nieuw werk voor zes studenten van de Nationale Balletacademie Amsterdam. Het stuk zal voor het eerst te zien zijn tijdens het Assemblée Internationale 2013 festival in Canada. De National Ballet School Canada organiseert voor de tweede maal het balletfestival. Er zijn achttien vooraanstaande balletscholen die deelnemen, afkomstig uit elf verschillende landen. Het festival vindt plaats van 28 april tot en met 4 mei 2013 in Toronto. Naast optredens zijn er ook workshops en bijeenkomsten. In Nederland zal het stuk te zien zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam op donderdag 27 juni en vrijdag 28 juni 2013. 

De Nationale Balletacademie is als enige balletopleiding in Nederland verbonden aan Het Nationale Ballet. De academie biedt jonge getalenteerde dansers een opleiding op het allerhoogste niveau en brengt leerlingen bij wat nodig is om te kunnen dansen bij Het Nationale Ballet of andere internationale balletgezelschappen.

Ted Brandsen danste van 1981 tot 1991 zelf bij Het Nationale Ballet. In 1985 begon hij hier ook met het creëren van choreografieën en na 1991 richtte hij zich geheel op choreograferen. Zijn werk staat op het repertoire van diverse binnenlandse en buitenlandse gezelschappen. In 1998 werd Brandsen benoemd tot artistiek directeur van het West Australian Ballet in Perth. Begin 2002 keerde hij terug naar Het Nationale Ballet, eerst in de positie van artistiek directeur en sinds augustus 2012 als directeur. Na zijn terugkeer creëerde Brandsen diverse choreografieën voor Het Nationale Ballet.

Klik hier voor meer informatie over het festival, hier voor meer informatie over de Nationale Balletacademie, en hier voor meer informatie over Het Nationale Ballet en Ted Brandsen.

Ted Brandsen is zaterdag 9 februari te gast bij Opium Radio. Het programma is te beluisteren op Radio 1 van 14.30-16.30 uur. Onderwerp van gesprek is onder meer de voorstelling Best of Balanchine.

Foto: Angela Sterling