Khôra, dans, voorstelling, Nanine Linning, Bart Hess

Succesvoorstelling KHÔRA komt naar Nederland

KHÔRA, het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen choreograaf Nanine Linning en designer Bart Hess, komt na 21 uitverkochte voorstellingen in Duitsland nu naar Nederland! KHÔRA gaat op 4 april in Nederlandse theaters in première. Kijk hier voor het volledige overzicht van voorstellingen.

KHÔRA: het mystieke proces van creatie

Toen Plato nadacht over het ontstaan van de kosmos en het begin zelfs dáárvoor, fantaseerde hij over een ontastbare plaats van pure potentie waaruit de oerchaos zich zou gaan manifesteren. Die plaats, omschreven als khôra, wordt vaak in de filosofie gebruikt om het mystieke proces van creatie, van het wordingsproces, te beschrijven. Linning liet zich door ‘het begin voor het begin’ inspireren en zette daarbij de vier elementen en de vijf zintuigen centraal om deze mystieke wereld tot leven te brengen.

''Fantastisch, kosmisch, fenomenaal. Een prachtige multimediale voorstelling.'' - Die Deutsche Bühne

Synaestetische ervaring

Omringd door verschillende sensaties maakt de toeschouwer deel uit van een synaestetische wereld, waarin niets is zoals verwacht. Eetbare kostuums creëren hun eigen percussiegeluid. Sensuele choreografieën incorporeren de essentie van de vier elementen - aarde, vuur, water en lucht - en kunnen zelfs door geur en smaak worden ervaren. Atmosferische videoprojecties en het innovatieve driedimensionale toneelbeeld van de Nederlandse beeldend kunstenaar Bart Hess werkt als een magische wereld waarin dansers verschijnen en verdwijnen.

Toegift met KHÔRA-champagne

Aan het einde van de voorstelling kun je nog deel uitmaken van een toegift waarbij de dansers je op een bijzondere manier uitnodigen om met hen op toneel een glas KHÔRA-champagne te drinken. Voor deze toegift is een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar. Tickets voor een kleine meerprijs zijn te koop bij de kassa in de voorverkoop of aan de avond zelf.

''Een spel met de elementen, een totaalkunstwerk in de ware zin van het woord.'' - Tijdschrift Tanz

Designer Bart Hess

Na SILVER werken Nanine Linning en designer Bart Hess opnieuw samen voor de opmerkelijke avondvullende productie. Hess staat bekend als designer die het menselijk lichaam bekleedt, manipuleert en vervormt. Hij onderzoekt onconventionele materialen en texturen en experimenteert met digitale technologie. Zo ontwikkelde hij een slime dress voor Lady Gaga en werkte eerder samen met fashion designer Iris van Herpen, kunstenaar Lucy McRae en fotograaf Nick Knight. Op uitnodiging van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch presenteerde hij zijn eerste overzichtstentoonstelling Future Bodies.

Choreograaf Nanine Linning

Nanine Linning staat bekend om haar buitengewone producties op het gebied van dans, theatrale installaties en opera. In haar voorstellingen zoekt Linning naar een versmelting van dans met design, video, beeldende kunst en mode. Haar stijl kenmerkt zich door een explosieve fysieke danstaal en krachtige visuele beelden. Linning ontving de Swiss Dance award in 2016 en werd in 2017 opgenomen in de Cultuur Top 100 van NRC Handelsblad. Met haar twaalf indrukwekkende dansers heeft Linning haar gezelschap op innovatieve wijze ontwikkeld tot een van Europa‘s meest toonaangevende gezelschappen. Die Deutsche Bühne prees haar onlangs voor haar ‘bijzondere bijdrage aan de huidige ontwikkelingen in de dans’.

De visuele impact van deze samensmelting van dans en design wordt verder versterkt door de muziek van componist Michiel Jansen, aangevuld met muziek van Ólafur Arnalds en de prachtige stem van zangeres Lisa Gerrard. Voor de geuren en smaken in KHÔRA werkte Linning samen met chef en food designer Remco Vellinga.