Succesvol vierde Flamenco Biënnale

Vierde Flamenco Biënnale succesvolVan 19 januari tot en met 3 februari 2013 vond de vierde editie van de Flamenco Biënnale plaats in diverse steden in Nederland. Twee weken lang waren in deze steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, voorstellingen te zien van artiesten die behoren tot de internationale flamencotop. Het festival trok meer dan twaalfduizend bezoekers en behoort daarmee tot één van de grootste flamencofestivals van de wereld.

Tijdens het festival werd flamenco gecombineerd met hedendaagse dans en muziek en met andere muziekstijlen. Zo werkte Carmen Linares samen met het Nederlands Blazersensemble, Israel Galván met de Catalaanse zangeres van Mayte Martin en flamenco ontmoette barokmuziek bij Accademia del Piacere.

Intermezzo Flamenco

De vijfde editie van de Flamenco Biënnale zal worden gehouden in januari 2015, maar je kunt eerder al genieten van voorstellingen in de serie Intermezzo Flamenco. Hiervoor komt in februari 2014 bijvoorbeeld danseres Rocío Molina naar Nederland met de voorstelling Afectos. In deze voorstelling trekt Molina samen met zangeres La Tremendita en bassist Pablo Martín langs verschillende gemoedstoestanden (afectos) van de mens. Er wordt op intieme en gedurfde wijze gezocht naar het wezen van de dans en van ons bestaan.

Rocío Molina (1984) maakte zeer snel carrière binnen en buiten de flamencokringen. De nog jonge danseres heeft respect voor de flamencotraditie, maar tegelijkertijd geeft ze de dans een nieuwe impuls met haar eigentijdse bewegingen. In 2010 ontving Molina de Spaanse Nationale Dansprijs voor haar bijdrage aan de vernieuwing van de flamencokunst.

Kijk op de website voor meer informatie over de Flamenco Biënnale en voor het complete programma van de Intermezzo Flamenco.

Foto Rocío Molina: Montuno, verkregen via Flickr.