Structurele investering in jong talent in Amsterdam

Structurele investering in jong talent in AmsterdamStadsdeel Zuid Amsterdam en de Nationale Balletacademie gaan samenwerken aan de ontwikkeling van jong danstalent. De Nationale Balletacademie, onderdeel van de Theaterschool / Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, leidt talentvolle kinderen op tot professionele dansers. Stadsdeel Zuid heeft structureel subsidie beschikbaar gesteld om deze opleiding te behouden.  

Opleiding tot balletdanser

De opleiding tot balletdanser is zeer veeleisend en start al op jonge leeftijd. De Nationale Balletacademie zorgt voor een omgeving waarin jonge talentvolle kinderen de kans krijgen om uiteindelijk het niveau van Het Nationale Ballet te behalen. In Amsterdam Zuid hebben de Olympiaschool en het Gerrit van der Veen College speciale klassen voor kinderen die de vooropleiding van de Nationale Balletacademie volgen. Deze kinderen hebben een speciaal programma en krijgen iedere dag een intensieve danstraining.

Stadsdeel Zuid vindt het zeer belangrijk dat deze onderwijsvorm mogelijk blijft en heeft daarom 30.000 euro beschikbaar gesteld. Volgens stadsdeelwethouder Simone Kukenheim “past het aanbieden van onderwijs op maat voor talentvolle leerlingen binnen de visie van het stadsdeel op kwalitatief en gedifferentieerd onderwijs”.

Optredens

Een aantal keer per jaar treden de talenten van de vooropleiding op in grote producties van Het Nationale Ballet. Dit voorjaar zijn ze te bewonderen in Romeo en Julia van Het Nationale Ballet. Eind juni presenteren de jonge dansers zich in de eindvoorstelling Dansers van Morgen van de Nationale Balletacademie.

Foto: Antoinette Mooy