Stimulering van danstalent bij Het Nationale Ballet

Junior Company van Het Nationale BalletOm jong danstalent te stimuleren heeft Het Nationale Ballet de Junior Company opgericht. De groep bestaat uit twaalf jonge, zeer talentvolle dansers: zes die net begonnen zijn bij Het Nationale Ballet en zes talenten van de Nationale Balletacademie. Op deze manier wordt een brug geslagen tussen de dansopleiding, die onderdeel is van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en het gezelschap.

De talenten volgen een schema dat het dagprogramma bij een groot dansgezelschap weerspiegelt. Hierbij staat de artistieke en danstechnische ontwikkeling van de dansers voorop. Het Nationale Ballet hoopt de talenten op deze manier een betere kans op een succesvolle carrière te bieden.

Vanaf november 2013 is de groep in theaters in het land te zien met een divers programma. Het streven is om twee programma’s per seizoen uit te brengen met daarin stukken uit het (neo)klassieke repertoire en nieuwe, speciaal voor de Junior Company gecreëerde choreografieën. Daarnaast dansen de talenten ook mee in grote producties van Het Nationale Ballet.

Ernst Meisner, nog tot het eind van dit seizoen danser bij Het Nationale Ballet, is de artistiek coördinator van de Junior Company. Hij creëerde eerder Het Nationale Canta Ballet en het programma Yes We Can Dance voor het 25-jarig jubileum van Het Muziektheater Amsterdam.

Beeld van Mararie, verkregen via Flickr.