Stichting Dans aan de Vliet

Stichting Dans aan de Vliet bestaat vijf jaar

Dit jaar bestaat de Stichting Dans aan de Vliet vijf jaar. In die tijd heeft de stichting al vele dansprojecten gerealiseerd in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dat dans in deze gemeente minder vanzelfsprekend is komt deels omdat de gemeente aan de gemeente Den Haag grenst die een echte dans gemeente is.

Gastsolisten van het Nationaal Ballet Bulgarije

De samenwerking tussen amateurdansers en professionele dansers speelt een belangrijke rol in het beleid van de Stichting Dans aan de Vliet. Via fondsen, het bedrijfsleven en particulieren kunnen ze ieder jaar een professioneel danspaar van het Nationale Ballet Bulgarije uitnodigen. De voorzitter, Mira Moreno Mihaylova, heeft namelijk een goede connectie met het Ballet daar omdat ze in Sofia, hoofdstad van haar geboorte land Bulgarije, aan de ballet academie is afgestudeerd. In het laatste project dat de Stichting op de planken zette dansten solisten Vesela Vasileva en Daniel Tichkov. De voorstelling was een eerbetoon aan de Russische componist P.I. Tchaikovsky waarmee ze het jaar afsloten.

Dans aan de Vliet en de Dutch Don’t Dance Division

Binnen Nederland hebben ze ook connecties gelegd met de professionele danswereld. Zo is Emanuela Merdjanova, tweede soliste van het Nationaal Ballet, op bezoek geweest bij de Stichting. Ze hebben samengewerkt met de Dutch Don’t Dance Division. De visie van Thom Stuart en Rinus Sprong (de artistiek leiders van de Dutch Don’t Dance Division) om dans toegankelijk te maken voor iedereen, spreekt de stichting aan. Tijdens de Vlietdagen, half september, hebben ze bij de Leidschendamse sluis een stuk opgevoerd.

Naast de connectie met het professionele dans werkveld, organiseert de Stichting ook veel andere projecten. Zo organiseren ze een danswedstrijd voor kinderen vanaf 4 tot en met 18 jaar, waarbij de jongere generatie danseres in spe is te zien. Al drie jaar achter elkaar maken ze community art projecten zoals De Notenkrakersuite, in grote ruimtes als de Oude kerk in Voorburg met live muziek. Het laatste jaar in het lokale theater Ludens in Voorburg.

Meer inspiratie