Nationale Ballet

Stersolisten Jozef Varga en Remi Wörtmeyer nemen afscheid van Het Nationale Ballet

Eerste solisten Jozef Varga en Remi Wörtmeyer nemen afscheid van Het Nationale Ballet (HNB). Beide dansers dansen hun laatste voorstelling tijdens het Hans van Manen Festival.
 

15-jarige carrière 

Jozef Varga kwam na een carrière bij het Tsjechisch Ballet in Praag en het Zwitserse Zürcher Ballett in 2007 naar Het Nationale Ballet, waar hij direct een eerste-solistencontract kreeg. Na 15 jaar neemt hij op 17 juni afscheid als danser. Hij blijft wel aan HNB verbonden als balletmeester. Jozef volgde zijn opleiding aan het Conservatorium voor Dans in Bratislava in zijn geboorteland en aan de Académie de Dance Classique Princesse Grace in Monte Carlo. Hij won prijzen op diverse buitenlandse balletcompetities en werd in 2010 onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs.

Jozef is een bijzondere veelzijdige danskunstenaar. Hij danste bij Het Nationale Ballet (HNB) alle belangrijke rollen in het klassieke repertoire, werkte met vele choreografen en is een veelgevraagd gastsolist tijdens internationale balletgala’s. Het Britse tijdschrift Dance Europe vermeldde hem in 2012 in zijn top honderd van de beste dansers ter wereld. In oktober 2020 kreeg hij in de Critic’s Choice van hetzelfde tijdschrift een vermelding in de categorie ‘Outstanding performance of a male dancer’.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Grote bijdrage aan HNB

Directeur van het Nationale Ballet Ted Brandsen is ook erg over Jozef te spreken. "Jozef is één van de meest toegewijde en inspirerende dansers met wie ik heb gewerkt. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan HNB in de afgelopen 15 jaar waarvoor ik hem heel dankbaar ben. We zullen hem missen op het toneel maar ik ben blij dat Jozef als balletmeester bij ons blijft."

Australiër Remi Wörtmeyer (Adelaide) trad in 2010 als grand sujet in dienst bij Het Nationale Ballet en werd een jaar later bevorderd tot tweede solist. Sinds 2013 is hij eerste solist. Na 12 jaar bij HNB neemt hij op 19 juni officieel afscheid. Remi gaat verder als zelfstandig choreograaf en gaat zich bezighouden met andere artistieke projecten. Voor beide voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar via onze website operaballet.nl.

Remi Wörtmeijer

Remi is opgeleid aan de Australian Ballet School en danste aansluitend bij The Australian Ballet in Melbourne en bij het American Ballet Theatre in New York. Hij is winnaar van de Walter Burke Award (2005) en won zilver tijdens de achtste Asian Pacific International Ballet Competition in 2001. In 2013 werd hij geëerd met de Alexandra Radius Prijs. Een jaar later ontving hij de publieksprijs tijdens het Dance Open Festival in Sint-Petersburg en in 2016 werd hij tijdens hetzelfde festival uitverkoren tot Mr. Expressivity. Het Britse tijdschrift Dance Europe vermeldde hem in 2017 en 2019 in zijn Critic’s Choice, in de categorie ‘Outstanding performance by a male dancer’.

Bij Het Nationale Ballet heeft Remi alle grote rollen in de grote klassiekers gedanst, werkte met vele choreografen en schitterde in het hele repertoire. De afgelopen jaren ontwikkelde Remi zich ook als choreograaf. Hij verzorgde de choreografie voor producties van ODD Continent en maakte diverse pas de deux, die op internationale balletgala’s werden uitgevoerd. In 2018 ging zijn creatie You Before Me in première tijdens het seizoensopeningsgala van Het Nationale Ballet. In juni 2020 creëerde Remi de choreografie Safe Distance Ballet voor een samenwerking tussen Het Nationale Ballet en G-Star RAW. Ook maakte hij verschillende balletten voor  internationale gezelschappen. Daarnaast ontwikkelt Remi zich als ontwerper en beeldend kunstenaar.

Brandsen zal ook Remi gaan missen. "Remi’s positieve energie, fantastische techniek en vrolijke persoonlijkheid zowel op als buiten het toneel om, heeft hem één van de meest geliefde dansers van Het Nationale Ballet gemaakt. Ik zal Remi en zijn dansen  enorm missen en wens hem heel veel succes toe met zijn nieuwe artistieke avonturen."

Afscheidsvoorstellingen
Jozef Varga 
vr. 17 juni Hans van Manen Festival programma II in Nationale Opera en Ballet

Remi Wörtmeyer:
zo. 19 juni Hans van Manen Festival programma II in Nationale Opera en Ballet
 

Meer inspiratie