Special Het Nationale Ballet rond Bloed, zweet en blaren

Zaterdag 22 maart start de AVRO op Nederland 2 met de nieuwe realityserie Bloed, zweet en blaren. Om alvast in de stemming te komen, is er rond de eerste aflevering van de serie de special Het Nationale Ballet geprogrammeerd. Met aandacht voor balletmeesters, choreografen Hans van Manen en Krzysztof Pastor en natuurlijk de topdansers van Het Nationale Ballet in de spotlights.

Bloed, zweet en blaren. Foto door Michel SchnaterBloed, zweet en blaren start op zaterdag 22 maart om 21:20 uur. Voor en na de realityserie is er nog meer over Het Nationale Ballet te zien, namelijk:

Gala van het Nationale Ballet / 20:20 uur

Verslag van het Gala van Het Nationale Ballet op 7 september 2013. Tijdens dit evenement presenteert Het Nationale Ballet zijn topdansers aan het grote publiek. Met hoogtepunten van het gala, afgewisseld met backstage interviews met dansers en choreografen.

De Balletmeesters / 21:20 uur

Documentaire uit 2012 over de balletmeesters van Het Nationale Ballet als levende schakels tussen verleden en heden. Balletmeesters Rachel Beaujean en Guillaume Graffin, zelf ooit topdansers, geven klassieke choreografieën door aan hedendaagse dansers. Eerder uitgezonden in Het Uur van de Wolf.

Hans van Manen: Without Words / 22:20 uur

Reportage uit 2012 waarin choreograaf Hans van Manen wordt gevolgd bij het repeteren van zijn choreografie Without words, op muziek van Hugo Wolf, uitgevoerd door Reinbert de Leeuw. De choreografie van het stuk zit in Van Manens hoofd en hij probeert deze stap voor stap over te brengen op de dansers van Het Nationale Ballet: Igone de Jongh, Jozef Varga, Juanjo Arqués en Alexander Zhembrovskyy.

Dansvoorstellingen vanaf 23:20 uur

Om 23:20 uur wordt Twilight van choreograaf Hans van Manen uitgezonden. In dit legendarische stuk uit 1973 wordt de pump as balletschoen geintroduceerd. Om 23:35 uur een fragment uit 00:00 van choreograaf David Dawson, uitgeroepen tot beste nieuwe ballet door Dance Europe Magazine. Om 23.40 uur Stop it van choreograaf Krysztof Pastor.

Lees hier meer over de serie Bloed, zweet en blaren.

Meer inspiratie