So You Think You Can Dance in Iran?

So You Think You Can Dance in Iran?Dancing on the Edge, Movies that Matter en Korzo presenteren So You Think You Can Dance in Iran?, een combinatieprogramma van film en dans. Hiermee wordt ingegaan op de situatie van dansers in Iran.

Recall your birthday

Te zien is de internationale première van de dansvoorstelling Recall your birthday van het Iranese gezelschap Passin. De voorstelling werd in 2006 in Teheran gemaakt onder strikte censuur, aangezien er daar zeer strenge regels zijn voor dans- en theatervoorstellingen. In het kader van het festival Movies that Matter 2013 wordt de voorstelling opnieuw gecreëerd, ditmaal onder totaal andere omstandigheden.

Hierbij wordt onderzocht in hoeverre de censuur de creativiteit heeft beperkt. Is de eenvoud, veroorzaakt door de censuur, niet juist de kracht van de voorstelling? En hoe zou de voorstelling eigenlijk zijn geworden zonder de beperkingen? In het stuk staan herinneringen centraal, want het terugroepen van het verleden biedt ruimte voor een nieuwe toekomst. Ook de toeschouwers worden gevraagd hun eerste herinnering op te roepen.

Passin bestaat uit Mohammed Abbasi, Ehsan Hemat en Ali Moini. Mohammed Abbasi is artistiek directeur van het Invisible Centre of Contemporary Dance in Iran. Hij werkt als danser, acteur, schrijver, filmmaker en choreograaf. Ehsan Hemat is acteur, danser en choreograaf. Ali Moini behaalde in 2006 in Iran zijn bachelor als theateracteur en studeerde daarna in Lissabon ‘choreographic creation and research on contemporary dance’. In Iran bestaan geen dansopleidingen. 

Dry Branches of Iran

Voorafgaand aan of na afloop van de voorstelling wordt het docudrama Dry Branches of Iran van de Belgische filmmaker Daniel Lambo getoond. In de film wordt een jonge Iranese danser wakker in een gevangenis in Teheran. Hij probeert zich te herinneren hoe hij daar terecht is gekomen. De kijker krijgt hierdoor een beeld van de huidige politieke situatie in Iran. 

Het programma is te zien op 26 en 27 maart in Korzo, Den Haag en 30 maart in De Brakke Grond in Amsterdam. 

Kijk voor meer informatie op: www.dancingontheedge.nl of www.moviesthatmatter.nl