Slotresidency en presentaties SPAZIO

Slotresidency en presentaties SPAZIOSPAZIO is een Europees programma voor jonge dansmakers en richt zich specifiek op het interdisciplinaire karakter van dans. Jonge makers doorlopen een eenjarige cyclus met vijf residencies (verblijfsstages) waarin ze kennis kunnen maken met de ervaring en het artistieke netwerk van de samenwerkende instellingen ICKamsterdam, CSC DanceHouse in Italië, het Croatian Institute for Movement and Dance in Zagreb en de Art Stations Foundation in Polen. Vanaf vandaag tot en met 4 mei vindt de laatste werkperiode van de cyclus 2012/2013 plaats in Amsterdam. Deze periode wordt afgesloten met een presentatie op 2 en 3 mei.

De choreografen die in 2012/2013 deel hebben uitgemaakt van het project zijn: Tiziana Bolfe (Italië), Aleksandar Georgiev (Macedonië/Bulgarije), Iza Szostak (Polen), Imre Vass (Hongarije), Jesús de Vega Gomez (Spanje/Nederland) en Petra Zanki (Kroatië). Tijdens de verblijfsstages werden zij begeleid door professionele Europese kunstenaars uit verschillende disciplines. De makers hebben workshops, lezingen en discussies gevolgd en werden gecoacht in maakprocessen.

De laatste residency van elk jaar dient als een overzicht van de eenjarige cyclus die de zes deelnemers van het programma hebben doorlopen. Tijdens deze werkperiode van twee weken krijgen de makers de kans om de ervaringen van het afgelopen jaar in praktijk te brengen door middel van het maken van een korte dansvoorstelling. Hierbij kunnen ze nog steeds coaching krijgen van internationale kunstenaars. Op 2 en 3 mei wordt het work-in-progress van de makers getoond aan publiek in Theater Frascati WG om er na afloop in een nagesprek over te praten. Per avond geven drie choreografen hun presentatie. Op 2 mei is het de beurt aan Petra Zanki, Imre Vass en Iza Szostak en op 3 mei zijn Tiziana Bolfe, Jesús de Vega Gomez en Aleksandar Georgiev.

SPAZIO

SPAZIO is van mening dat onderwijs op hoog niveau voor dansmakers in veel Europese landen ontbreekt. SPAZIO heeft tot doel dit gat op te vullen en de overgang tussen het onderwijs en het professionele veld voor jonge makers te bevorderen. Op deze manier willen ze een voortdurende stroom van nieuwe choreografen zekerstellen en deze in verschillende landen kunnen introduceren. SPAZIO wordt financieel gesteund door het Cultuurprogramma van de Europese Unie.

Meer informatie over SPAZIO en de zes choreografen van dit jaar is op de website van ICKamsterdam te vinden. Kaarten voor de presentatie zijn te koop via Theater Frascati.

Foto: Garbriele Arcangelo