Signature van Nederlands Dans Theater in première

Hans van Manen. Foto Nederlands Dans TheaterOp 29 september gaat de nieuwe voorstelling Signature van het Nederlands Dans Theater in première in het Lucent Danstheater in Den Haag. Onderdeel van deze voorstelling zijn balletten van de vier grote choreografen: Jiří Kylián, Hans van Manen, Paul Lightfoot en Sol León.

Tijdens Signature is de wereldpremière van het ballet Skipping over damaged area van Sol León en Paul Lightfoot, die onlangs nog benoemd werd tot artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater. Het nieuwe ballet van dit duo is geïnspireerd op een oude man die terugkijkt op zijn leven. De bijbehorende muziek van de voorstelling is van componist John Adams.

Van Jiří Kylián wordt het ballet Tiger Lily gedanst voor het eerst sinds 1944. Deze choreografie is gebaseerd op het werk van schilder Mondriaan en is uitgevoerd ter ere van zijn vijftigste sterfdag. De muziek van deze voorstelling is van onder andere John Cage en Bach. De uitvoering van deze muziek wordt live gespeeld door het Residentie Orkest.

Fantasía is het ballet van Hans van Manen dat als derde ballet gedanst wordt tijdens Signature. Destijds werd in recensies over dit ballet geschreven dat het 'een van de beste werken is voor het gezelschap'. Het ballet, gedanst door drie mannen en drie vrouwen, is een spel van verleiding, een kenmerkend ballet voor Van Manen.