Sidi Larbi Cherkaoui in Rotterdam

Sidi Larbi Cherkaoui in RotterdamVrijdag 8 maart is de voorstelling Puz/zle van Sidi Larbi Cherkaoui te zien in de Rotterdamse Schouwburg. Op dit moment is Cherkaoui één van de grootste internationale sterren van de moderne dans. Zo werd hij in 2011 uitgeroepen tot beste choreograaf van het jaar door het gerenommeerde Duitse tijdschrift Tanz.

Cherkaoui brengt virtuoze dans samen met poëtische livemuziek en laat de grenzen tussen theater en dans vervagen. Hij werkt voor zijn voorstellingen samen met performers en musici van over de hele wereld. In zijn voorstellingen onderzoekt Cherkaoui de tradities van grote culturen. Terugkerende thema’s zijn anders-zijn, collectiviteit, identiteit, geloof en verlangen.

In Puz/zle werkt Sidi Larbi Cherkaoui samen met de Corsicaanse zanggroep A Filetta en de Libanese zangeres Fadia Tomb-El Hage. In de voorstelling bevraagt Cherkaoui het belang van orde en het lineaire en onderzoekt hij of er meerdere manieren zijn om een puzzel op te lossen, een verhaal te vertellen of tijd te beleven. Cherkaoui is geïntrigeerd door hoe bepaalde verbindingen resulteren in een organisch geheel terwijl andere daarin falen. Daarbij vraagt hij zich af of deze verbindingen daadwerkelijk falen of dat het meer te maken heeft met onze perceptie van orde en wanorde.

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi, zoon van een Marokkaanse vader en Belgische moeder, is geboren en getogen in Antwerpen. Na een korte periode als danser in variétévoorstellingen en televisieprogramma’s studeerde hij in Brussel aan de dansschool van Anne Teresa de Keersmaeker. Vervolgens werkte hij voor Alain Platel, Les Ballets C. de la B en Toneelhuis Antwerpen. Hier creëerde hij steeds meer zelf en ontwikkelde hij een eigen danstaal. Na zich bewezen te hebben met diverse producties, zoals Myth, Origine en Sutra, richtte Cherkaoui in 2010 zijn eigen gezelschap Eastman op. Hiernaast blijft hij voorstellingen maken voor andere gezelschappen.

Helma Klooss schreef in 2012 voor Dans Magazine al een review over Puz/zle

Klik hier om kaarten te bestellen voor de voorstelling in Rotterdam. De voorstelling is in Nederland hiernaast alleen nog te bewonderen in Utrecht (12 april). Kijk hier voor de gehele speellijst.

Foto: Koen Broos