Seizoen 2013/2014 van Het Nationale Ballet

Overzicht seizoen 2013/2014 Het Nationale BalletKomend seizoen brengt Het Nationale Ballet een rijk en divers programma met vijf wereldpremières, twee Nederlandse premières, nieuwe interpretaties van bekende werken en ook geliefde klassiekers ontbreken niet.

Vijf wereldpremières

Het programma Dutch Doubles, te zien in mei en juni 2014, bevat vier premières van gerenommeerde, in Nederland gevestigde choreografen. Zij werken hiervoor samen met wereldberoemde Nederlandse kunstenaars. Zo werkt Hans van Manen met de jonge harpist Remi van Kesteren, Jorma Elo met modeontwerpers Viktor & Rolf, Ton Simons met fotografe Rineke Dijkstra en Juanjo Arqués met beeldend kunstenaar Krijn de Koning.

De vijfde wereldpremière is van Krzysztof Pastor. Hij presenteert een vrije interpretatie van Shakespeare’s bekende toneelstuk The Tempest. Het nieuwe avondvullende ballet is te zien in juni 2014 en is onderdeel van het Holland Festival.

Nederlandse premières 

De eerste Nederlandse première van het Nationale Ballet is Firebird van Alexei Ratmansky, voormalig artistiek directeur van het Bolshoi Ballet. Hij maakt een nieuwe versie van Vuurvogel van Michael Fokine. Het stuk gaat deel uitmaken van het programma Fairytales, samen met Midzomernachtsdroom van Sir Frederick Ashton, die zich daarvoor liet inspireren door het gelijknamige stuk van William Shakespeare. Dit programma is te zien in maart 2014.

De tweede première voor Nederland is Le Corps du Ballet van Emio Greco en Pieter C. Scholten. Voor de komende jaren is een samenwerking gepland tussen Het Nationale Ballet en dit bijzondere duo. De choreografie wordt onderdeel van het programma Corps, dat in september 2013 te zien is. Andere choreografieën van het programma zijn Les Sylphides van Michel Fokine en Corps van Hans van Manen.

Klassiekers

Van Ratmansky is in oktober en november 2013 ook Don Quichot te zien. Ratmansky maakte de interpretatie van de klassieker van Cervantes in 2010 exclusief voor Het Nationale Ballet. In december wordt vervolgens The Sleeping Beauty getoond, in de versie van Sir Peter Wright.

Overige programma’s

Hiernaast brengt Het Nationale Ballet nog diverse andere programma's. Kijk voor het complete overzicht en meer informatie over de voorstellingen op de website

Foto: Angela Sterling. Dansers foto: Anna Tsygankova & Matthew Golding.