Bron: IDFA - Dancing for You

Scandinavische dansfilms op het IDFA

Dans op het witte doek is ruimschoots te zien bij het International Documentary Film Festival Amsterdam. Maar liefst drie Noorse dansfilms worden vertoond tijdens dit prestigieuze festival. De films Maiko- Dancing Child, Dancing for You en Varicella zijn te zien van 19 tot en met 28 november 2015. Ook enkele acteurs en regisseurs uit de films zullen op enkele dagen aanwezig zijn voor voor- of nagesprekken over hun film.

Speciale gast op het festival is eerste soliste Maiko Nishino-Ekeberg van het Noorse Nationale Ballet, over wie de documentaire Maiko- Dancing Child verscheen. ‘Maiko’ betekent ‘dansend kind’. Het lot van de danseres was al voor haar geboorte bepaald. De prima ballerina is nu 32 en op de top van haar carrière. Maar ze verlangt ook naar een kind. Terwijl de jongere concurrentie in haar nek hijgt, geeft Maiko gehoor aan haar diepste wens.

Dancing for You

In Dancing for You is de twaalfjarige Vilde één van de weinige meisjes die de traditionele Noorse machodans Halling beoefent. Ze traint keihard voor de Noorse nationale kampioenschappen. Ondertussen wacht haar opa op de dood. Zijn kanker is niet meer te genezen. Vilde gelooft dat als ze haar opa kan laten zien hoeveel ze van hem en het leven houdt, ze zijn leven kan rekken.

Varicella

Om te dansen moet je je ziel openen, zo weet de twaalfjarige Nastya. Maar hoe doe je dat, vraagt haar zevenjarige zusje Polina zich af. De documentaire Varicella volgt de zusjes, die elke dag dansen op één van de meest prestigieuze Russische balletacademies. Ze vechten samen voor hun droom: prima ballerina worden.

Na afloop van de filmvertoningen op 21 en 24 november is er de gelegenheid om vragen te stellen aan Vilde en aan de regisseur van Dancing for You, Erlend E. Mo. Ook zal Victor Kossakovsky, de regisseur van Varicella, dan aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Meer inspiratie