Saburo Teshigawara naar Amsterdam

Saburo Teshigawara naar AmsterdamNa drie keer op Julidans te hebben gestaan en vorig jaar in de Stadsschouwburg Amsterdam komt de Japanse choreograaf Saburo Teshigawara dit jaar wederom naar Amsterdam. Op maandag 27 mei is hij daar in de Stadsschouwburg te zien met zijn voorstelling Obsession.

Obsession

Obsession, losjes gebaseerd op de film Un chien andalou van Luis Buñuel en Salvador Dalí, gaat over de obsessieve en allesverterende liefde tussen een man en een vrouw. In Obsession is Teshigawara zelf op het podium te zien en de voorstelling is dus een unieke kans om de inmiddels zestigjarige choreograaf nog eens als danser aan het werk te zien. Hij danst een duet met danseres Rihoko Sato, waarbij ze worden voortgedreven door elektronische muziek, afgewisseld met klassieke vioolsonates.

Saburo Teshigawara

In Nederland is Teshigawara relatief onbekend, maar wereldwijd geldt hij als één van de meest invloedrijke choreografen van dit moment. Teshigawara is afkomstig uit de beeldende kunst en ziet dans als een verzameling van beweging, beeld, licht en muziek. “Dans is beeldhouwen, het beeldhouwen van lucht, plaats en tijd”, aldus Saburo Teshigawara. Virtuoze dans en licht- en geluideffecten zijn het handelsmerk van deze Japanse meester van de hedendaagse dans.

Na afloop van de voorstelling op 27 mei is er een exclusief interview met Saburo Teshigawara door Klaas Backx, recensent Groene Amsterdammer en ex-danser.

De voorstelling maakt deel uit van de serie Wereldklasse, waarin de Stadsschouwburg de grote meesters van het theater en dans presenteert. Kijk hier voor meer informatie of om direct kaarten te bestellen.

Je kunt ook meer lezen over Saburo Teshigawara en Obsession in het tweede nummer van Dans Magazine van 2013. Bestel het nummer hier na.

Beeld Stadsschouwburg Amsterdam: Poom!, verkregen via  Flickr.