Maya Plisetskaya in Sergei Prokofyev's Romeo & Julia.

Russische balletlegende Maja Plisetskaja overleden

De Russische 'prima ballerina' Maja Plisetskaja is op 89-jarige leeftijd gestorven aan een hartaanval. Dat heeft de directeur van het Bolsjojtheater in Moskou, Vladimir Oerin, zaterdag 2 mei meegedeeld. Plisetskaja wordt omschreven als een van de grootste ballerina's van de twintigste eeuw.

Maja Plisetskaja

Maja Plisetskaja werd in 1925 geboren in Moskou. Haar jeugd verliep niet rimpelloos: haar vader werd in 1938 onder het regime van Jozef Stalin beschuldigd van verraad en geëxecuteerd, haar moeder als verraadster verbannen naar een kamp in Kazachstan. Het meisje werd opgevangen door haar oom en tante, een balletlerares.

Beroemd prima ballerina

In 1943 debuteerde Plisetskaja in het gerenommeerde Bolsjojtheater in Moskou, waar ze zich al snel opwierp als een van de meest getalenteerde dansers van haar generatie. In 1960 promoveerde ze tot 'prima ballerina' van het Bolsjojtheater. Ze schitterde in klassiekers als Het Zwanenmeer, Anna Karenina en Carmen en groeide uit tot een echte wereldster. Veel kenners vonden haar de beste Stervende Zwaan uit de geschiedenis.

Een legende met pit

Plisetskaja was ook een sterke persoonlijkheid, die er niet voor terugdeinsde om het Sovjet-regime uit te dagen. Dit door vormen van erotiek en moderne choreografie aan het traditionele ballet toe te voegen. Ze betoverde het publiek door de puurheid van haar optredens en haar imponerende verschijning, schrijft persbureau AFP.

Afscheid van Bolsjojtheater Moskou

Plisetskaja zou uiteindelijk tot haar 61ste dansen in het Bolsjoj Ballet. Daarna nam ze afscheid van het podium en werd ze choreografe. Ze vestigde zich in München, Duitsland, met haar man en reisde de wereld rond om 'masterclasses' te geven. Op 80-jarige leeftijd bracht ze in het Kremlin nog een opvoering van Ave Maja, een choreografie die Maurice Béjart ter hare ere had geschreven.

Medvedev: een ballettijdperk is voorbij

De Russische president Vladimir Poetin maakte zaterdag al zijn condoleances over aan an de familie van Plisetskaja. De Russische premier Medvedev reageerde op Twitter dat met de dood van Plisetskaja “een ballettijdperk voorbij is”.

Maja Plisetskaja’s beroemde 'Stervende Zwaan'