Russisch ballet in Carré in kader van Nederland-Ruslandjaar

Fragment uit Schatten van de 21e eeuw. Beeld door Wim van IJzendoornRusland presenteerde op zondag 6 oktober ‘Schatten van de 21e eeuw’, een balletvoorstelling van grote Russische dansers, in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De voorstelling vond plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar (NLRF2013). Tijdens dit jaar worden diverse evenementen georganiseerd om de relaties en de samenwerking tussen beide landen op het gebied van Economie, Cultuur en Politiek en maatschappij verder te verstevigen en te verdiepen.

Uitwisseling van cultuur

Tijdens de galavoorstelling in Koninklijk Theater Carré lieten de verschillende dansers en ballerina’s duo- en solochoreografieën zien. Elke solist en ieder duo voerde een verkort dansnummer op, waardoor zowel klassiek en traditioneel ballet als neoklassiek en meer abstract modern ballet de revue passeerde. De dansers ontvingen een staande ovatie na afloop van hun optreden.

De balletvoorstelling werd voorafgegaan door een welkomstwoord van de Russische Minister van Cultuur, Vladimir Medinsky en de Nederlandse directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW Marjan Hammersma. Hierin werd door beide partijen benadrukt dat het programmajaar een mooie gelegenheid biedt om de vriendschap tussen Nederland en Rusland te versterken. Ook merkte Medinsky op dat de uitwisseling van cultuur ervoor kan zorgen dat beide landen elkaar beter gaan begrijpen.

“Een project als het Nederland-Ruslandjaar zorgt er niet alleen voor dat het aangenaam is om diverse tentoonstellingen en voorstellingen te kunnen zien, het stelt ons ook in staat om elkaar beter te begrijpen.” Dit zou volgens Medinsky ook kunnen leiden tot betere economische en maatschappelijke omstandigheden om met elkaar samen te werken en persoonlijke betrekkingen te onderhouden.

De dansers

Fragment uit Schatten van de 21e eeuw. Beeld door Wim van IJzendoornDe Russische balletsterren die hun kunsten ten tonele brachten waren diverse prima ballerina’s, solisten en hoofddansers van de gerenommeerde theaters Bolshoi in Moskou en Mariinsky en Mikhailovsky in Sint-Petersburg. Svetlana Zakharova en Evgenia Obraztsova, prima ballerina’s van het Bolshoi Theater, Victoria Tereshkina, prima ballerina van het Mariinsky Theatre, Leonid Sarafanov, hoofddanser van het Mikhailovsky Theater, Michail Lobukhin, hoofdanser van het Bolshoi Theater, Alla Bocharova, prima ballerina van het Jacobson Ballet en Anastasia Stashkevich en Vladislav Lantratov, hoofdsolisten van het Bolshoi Theater gaven acte de présence.

Nederland-Ruslandjaar 2013

De coördinatie van het programma van het Nederland-Ruslandjaar is in handen Projectteam NLRF2013 van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Voor andere evenementen die plaatsvinden in het bilaterale Nederland-Ruslandjaar, kunt u terecht op de website van NLRF2013.