Rudi van Dantzig met een eerbetoon voor Sonia Gaskell

Omslag Herinneringen aan Sonia GaskellDinsdag 25 juni 2013 komt het laatste boek uit van Rudi van Dantzig: Herinneringen aan Sonia Gaskell. Zoals de titel al doet vermoeden is het een eerbetoon voor de bekende Sonia Gaskell (1904 – 1974). Volgens Dantzig heeft Gaskell een dusdanige invloed gehad op zijn leven dat hij dit vastlegde in een boek.

Rudi van Dantzig

Rudi van Dantzig is bekend als balletdanser, choreograaf en artistiek leider van Het Nationale Ballet. Hij overleed in januari 2012 op 78 jarige leeftijd. Naast zijn danscarrière heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, zoals Voor een verloren soldaat, Noerejev: het spoor van een komeet en Het leven van Willem Arondéus. Voor het boek Voor een verloren soldaat heeft hij verschillende prijzen in de wacht gesleept, zoals de Geert-Jan Lubberhuizenprijs en het Gouden Ezelsoor.

Sonia Gaskell

Dantzig ontmoette op zeventienjarige leeftijd de Russische Sonia Gaskell in de wereld van dans. Gaskell leefde van 1904 tot 1974 en heeft onder andere door het oprichten van Het Nationale Ballet veel dansers beïnvloed. Ook Dantzig was zodanig onder de indruk van haar danskunst en haar invloed in zijn leven dat hij er een boek over schreef: Herinneringen aan Sonia Gaskell. In het boek blijkt dat zijn ervaringen met Gaskell zeker niet altijd positief zijn geweest, maar dat de bewondering altijd is gebleven. Het heeft jaren geduurd voor hij het boek af had.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 25 juni 2013 via de website van Het Muziektheater Amsterdam.