Remi Wörtmeyer wint Alexandra Radius Prijs 2013

Remi Wörtmeyer heeft de Alexandra Radius Prijs gewonnen.Remi Wörtmeyer, eerste solist van Het Nationale Ballet, ontving de Alexandra Radius Prijs, € 2500,- en een kunstwerk uit handen van Alexandra Radius. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op zaterdag 7 september 2013 in Het Muziektheater Amsterdam. De prijs werd dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt.

Uit het juryrapport

Al in 2011 heeft Remi Wörtmeyer de aandacht op zich gevestigd met zijn verfijnde vertolking van de herder Aminta in Sylvia van John Neumeier. Sindsdien heeft hij zich in rap tempo verder ontwikkeld als een danser die opvalt door zijn zuivere stijl en zijn schitterende uitstraling op het toneel. In het afgelopen seizoen heeft hij daarbij zijn veelzijdigheid getoond in klassiek en hedendaags repertoire.De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Suzy Umar-Aebischer (Vriend van Het Nationale Ballet).

Remi Wörtmeyer

Australiër Remi Wörtmeyer (Adelaide) kwam in 2010 als grand sujet in dienst bij Het Nationale Ballet en werd een jaar later bevorderd tot tweede solist. In januari 2013 werd Remi bevorderd tot eerste solist. ‘I have been lucky enough to dance around the world and I must say that this company is unique. I feel privileged to dance here and share the stage with the immense talent of the National Ballet dancers,’ aldus Wörtmeyer.

Wörtmeyer is opgeleid aan de Australian Ballet School en danste aansluitend bij The Australian Ballet in Melbourne en, gedurende een jaar, bij het American Ballet Theatre in New York. Hij is winnaar van de Walter Burke Award (2005) en won zilver tijdens de 8th Asian Pacific International Ballet Competition in 2001.Wörtmeyer is ook actief als choreograaf. Zo creëerde hij voor Het Nationale Ballet onder andere La Source, als onderdeel van het tourneeprogramma Sterrenstof (september 2012) en Magdalene, or, In Defence of Beauty (2011).