Relatie tussen emoties, muziek en bewegingen onderzocht

 Breahn FosterDoor muziek gaan we bewegen. Het vormt de basis voor creatieve uitingen zoals dansen. Ondanks het belang en de rol van de connectie tussen muziek en beweging, werd dit nooit wetenschappelijk onderbouwd. Wetenschappers van Dartmouth College in de Verenigde Staten zijn door een uitgebreid onderzoek erachter gekomen dat het verwerken van emoties in muziek en beweging, zoals dans, in alle culturen hetzelfde is. Ongeacht de ontwikkeling van de cultuur of economische status van een land is emotie en de verbinding die ermee gemaakt wordt tussen muziek en beweging overal gelijk.

Onderzoek

De wetenschappers hebben een testmethode ontwikkeld om te onderzoeken of muziek en bewegingen een overeenkomstige structuur hebben die universele emoties uit. Dit bewerkstelligde ze met een computersysteem waarbij geluid en bewegend beeld met elkaar verbonden kunnen worden. Het team heeft onderzoek gedaan op twee verschillende locaties in de wereld, namelijk in de Verenigde Staten en in een geïsoleerd dorp in Cambodja.

Uit de experimenten die ze verrichten met de proefpersonen kwam naar voren dat de verschillende culturen op een gelijksoortige manier dezelfde emoties koppelden aan de afgespeelde muziek en de daarbij geplaatste bewegende beelden. Zo concludeerden de wetenschappers dat er een universele interpretatie is van welke emoties bij welke muziek en bewegingen horen. Cultuurverschillen spelen dus geen rol.

Hieruit kunnen we concluderen dat elke dansvorm of stijl voortkomt uit eenzelfde universele emotie en verbonden is met muziek.

Beeld: Breahn Foster via Flickr.