Reggaeton bestaat 25 jaar

Reggaeton bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd!

Reggaeton bestaat in 2019 25 jaar en is populairder dan ooit. Het genre is niet meer weg te denken op Nederlandse festivals en de hitlijsten staan bomvol met Latijns-Amerikaanse hits. Het 25-jarig bestaan mag daarom ook wel gevierd worden. Dit wordt onder andere op 27 juli gedaan tijdens de tweede editie van Festival Macumba. Daarnaast werd op 11 juli een nieuwe wereldrecordpoging reggaeton dansen georganiseerd in Amsterdam. 

Door artiesten als Daddy Yankee, Don Omar, Wisin & Yandel en natuurlijk J. Balvin is reggaeton wereldwijd een geliefd genre. In Nederland zie je dit ook terug op populaire feestavonden zoals Fiesta Macumba, wat al jarenlang het allergrootste en meest succesvolle latin clubfeest in Nederland is. Als je uitgebreid het 25-jarig bestaan wilt vieren kun je op 27 juli bij Festival Macumba terecht. Dan toveren zij de Ouderkerkerplas om tot een Zuid-Amerikaanse hoofdstad, met een overvloed aan reggaeton. 

Wereldrecord reggaeton dansen

Op donderdagavond 11 juli werd opnieuw een wereldrecordpoging reggaeton dansen  georganiseerd door Festival Macumba, Summer Breeze en Wester Unie bij het Westergasterras in Amsterdam. Vorig jaar was het de eerste keer en heeft de waarnemer van Guinness World Records het record op 478 mensen vastgesteld. Dit jaar lukte het echter niet dit record te verbreken.

De geschiedenis van reggaeton

Reggaeton is begin jaren 90 in Puerto Rico begonnen als mix van Amerikaanse hip-hop en Caribische muziek zoals reggae, maar dan in het Spaans. De beat van de muziek is gebaseerd op een drumsample van het nummer ‘’Dem Bow’’ (1990) van reggae legende Shabba Ranks. Tot de dag van vandaag is dat de basis beat voor de meeste reggaeton liedjes. In die tijd had het genre nog geen naam, totdat in 1994 DJ Playero zijn mixtape ‘’Player 36’’ uitbracht, waar Daddy Yankee voor het eerst met het woord reggaeton kwam. Zo is het genre geboren.

Het genre werd in het begin van de 21e eeuw erg populair toen het werd opgepikt in de Verenigde Staten. Vooral onder de jongeren met een ‘’hispanic’’ achtergrond die er hun identiteit aan ontlenen. Later zou reggaeton ook Europa bereiken door nummers als ‘’Rakata’’ van Wisin & Yandel, ‘’Papi Chulo’’ van Lorna, en de hit ‘’Gasolina’’ van Daddy Yankee. 

Bron: 

Afbeelding:

  • People Inside Dimmed Room: Isabella Mendes, via Pexels