Metaman Goldmund ism Orkater

Red AYA, Korzo en meer: teken de petitie



De brancheorganisaties NAPK en Kunsten ’92 zijn een belangrijke petitie gestart: belangrijke podiumkunstproducenten worden in hun voortbestaan bedreigd. Tientallen jaren maken ze al de mooiste theaterstukken, dansvoorstellingen en concerten, helpen ze nieuwe talenten in het zadel en enthousiasmeren ze kinderen voor kunst en cultuur. Hun toekomstplannen en de kwaliteit van hun werk is goedgekeurd, maar er is geen budget bij het Fonds Podiumkunsten om ze in 2017-2020 te ondersteunen. Steun gezelschappen zoals Danstheater AYA en Korzo die positief beoordeeld zijn maar geen landelijke subsidie meer krijgen. 

Volgens de NAPK en Kunsten '92, vertegenwoordigers van het hele veld, kan alleen de politiek er nog voor zorgen dat deze gezelschappen blijven. Daarom is een petitie gestart waarmee ze de cultuurwoordvoerders van de Tweede Kamer verzoeken om €9,5 miljoen voor de podiumkunsten toe te voegen aan de cultuurbegroting, voor het behoud van deze groep producenten die een belangrijk deel van het middenveld van de podiumkunsten vormt. 

Help gezelschappen als Danstheater AYA en Korzo om Den Haag wakker te schudden en teken de petitie vandaag nog: podiumkunsten.petities.nl 

De situatie bij Korzo

Bij de advisering rond de landelijke Basisinfrastructuur voor de culturele sector (mei 2016) - waar plek was voor 3 productiehuizen (en 15 aanvragers) - hebben de keuzes voor landelijke spreiding van middelen ertoe geleid dat Korzo’s aanvraag niet is gehonoreerd. Het Fonds Podiumkunsten heeft na afwegingen een positief advies uitgebracht (augustus 2016), echter, Korzo valt ‘onder de zaaglijn’, wat betekent dat er onvoldoende middelen zijn om de aanvraag te honoreren. 

Na Prinsjesdag werd duidelijk dat er geen landelijk geld naar de producerende functie van Korzo gaat. We maken ons, net als Korzo, grote zorgen over de toekomst van het landelijke dansbestel en de toekomst van de nieuwe generatie dansmakers, omdat er nu geen financiering is voor een productiehuis in Nederland dat zich richt op de talentontwikkeling in de dans.