Realisatie nieuw danshuis in Amsterdam

Realisatie nieuw danshuis in AmsterdamEr wordt al meer dan twintig jaar gediscussieerd over de noodzaak van een Amsterdams danshuis, maar nu is er eindelijk duidelijkheid. De gemeente Amsterdam stelt 1,8 miljoen euro beschikbaar voor een nieuw dansinstituut in de voormalige Storkfabriek in Amsterdam-Noord. Ook geeft de gemeente 500.000 euro aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, speciaal voor freelance projecten in het danshuis.

De planning is dat het danshuis in de tweede helft van 2014 wordt geopend en dat de instellingen Dansmakers Amsterdam, de Henny Jurriëns Stichting en ICKamsterdam er hun intrek gaan nemen. Deze drie organisaties en de Stichting Beheer Danshuis hebben nu vier maanden de tijd om een plan te ontwikkelen en de verbouwing te bespreken met een architect.

In het danshuis komen een aantal studio’s speciaal beschikbaar voor freelancers, zodat ze gelegenheid hebben hun producties te ontwikkelen en te presenteren. Eind 2012 kwam de Amsterdamse Kunstraad met een aanbeveling waarin ze de noodzaak van een kwalitatief goede en betaalbare studioruimte voor freelance dansmakers bevestigden. Volgens de raad is het dansinstituut nodig om te voorkomen dat makers naar andere steden in Nederland of zelfs naar het buitenland gaan. Hiernaast zijn de kansen en mogelijkheden voor jong choreografietalent onvoldoende aanwezig in Amsterdam, dus daar wil het nieuwe danshuis zich ook op gaan richten.

Bron: de Henny Jurriëns Stichting en de TheaterkrantFoto: TijsB, verkregen via Flickr