Programma III van Nederlands Dans Theater komisch en theatraal

Programma III van Nederlands Dans Theater. Beeld Rahi Rezvani.Als opvolger van de succesvolle voorstellingen Programma I en Programma II, die eerder dit jaar in première gingen, presenteert het Nederlands Dans Theater (NDT) nu Programma III. Deze voorstelling zal te zien zijn van 19 t/m 22 december in het Lucent Dans Theater te Den Haag. Programma III bestaat uit drie beroemde werken van choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León. Zoals kenmerkend is voor Lightfoot en León staat humor en theatraliteit, gecombineerd met ijzersterke techniek, centraal.

Programma III

De nieuwe voorstelling Programma III bestaat uit drie beroemde stukken van Lightfoot en León, die elk al vele nominaties en dansprijzen hebben ontvangen.

Tijdens het eerste stuk van de voorstelling, Shoot the Moon uit 2006, krijgt het publiek een kijkje in de liefdeslevens van verschillende paren. Met gebruik van een spectaculair decor ontrafelen de liefdesverhalen zich. Shoot the Moon won de VSCD dansprijs ‘Zwaan beste dansproductie 2005-2006’.Same Difference uit 2007, is het tweede stuk van de voorstelling. In dit theatrale werk laten Lightfoot en León dans letterlijk en figuurlijk spreken, wat een surrealistisch effect heeft. Met muziek van componist Phillip Glass maakt dit stuk tot op heden een grote indruk op het publiek.

SH-Boom uit 1994 laat een andere kant van het gezelschap zien. Het ballet toont met veel humor en speelsheid verliefde mannen die indruk proberen te maken op vrouwen. Sinds de première in 1994 is het stuk vaak aangepast en veranderd en de versie die in Programma III te zien is, is in Nederland nog nooit eerder vertoond. SH-Boom werd genomineerd voor de Laurence Olivier Award voor ‘Beste dansproductie van het jaar’.

Lightfoot León

Het choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León dansten beiden vele jaren bij het NDT. Met hun samenwerking als choreografen bleken zij echter nog succesvoller. Ze maakten samen meer dan veertig balletten voor het NDT en behoren tot de top choreografen van de wereld. Hun werken ontvingen wereldwijd al vele dansprijzen en nominaties. Sinds 2002 zijn ze huischoreografen van het NDT en sinds 2011 is Paul Lightfoot de artistiek leider van het gezelschap.

Voor meer informatie, bekijk hier de website.Beeld: Rahi Rezvani voor NDT.