Programma eerste editie SPRING compleet

Programma eerste editie SPRING compleetVan donderdag 16 tot en met zondag 26 mei kun je in Utrecht terecht voor vernieuwende en avontuurlijke voorstellingen van internationaal niveau tijdens het SPRING Performing Arts Festival, het festival dat is voortgekomen uit de samensmelting van Springdance en Festival aan de Werf. Het programma is compleet en de kaartverkoop is gestart!

Er zijn tijdens het festival meer dan honderd voorstellingen te zien in de Utrechtse theaters en op diverse locaties in de stad. Op het gebied van dans zijn onder andere de volgende voorstellingen te zien op het festival:

- Choreograaf en regisseur Laurent Chétouane kiest de Sacre du Printemps van Stravinsky als onderwerp voor zijn voorstelling. In Sacré Sacre du Printemps verlegt hij het oorspronkelijke onderwerp van het stuk, het ‘anders’-zijn, en onderzoekt hij op geheel eigen wijze de mogelijkheid van een maatschappij zonder slachtoffers.

- De jonge choreograaf Jan Martens heeft solo’s gecreëerd voor de 62-jarige danseres/choreografe Truus Bronkhorst en de 23-jarige actrice Joke Emmers. De een heeft al een lange carrière achter de rug, de ander staat nog aan het begin van haar carrière. De solo’s zijn elkaars spiegelbeeld en vullen elkaar aan.

- Ook Cecilia Bengolea en François Chaignaud komen naar Utrecht. Zij trekken al sinds hun tienerjaren langs clubs over de hele wereld om daar op de dansvloer diverse dansstijlen te kunnen oefenen. Zo leerden zij dansen op onder andere dubstep, drum&bass, house en reggae. Nu dagen ze zichzelf uit om de muziekstijl grime en moderne dans te combineren.

- In Birdwatching 4x4 van Benjamin Vandewalle wordt het publiek, al zittend in een doos, door Utrecht gerold. Door het raam trekt de buitenwereld voorbij als in een documentaire. Er wordt een draai gegeven aan de werkelijkheid door middel van optische illusies en in scène gezette interventies van dansers.

- Mussyck Boexken Danserye van componist Thielman Susatos is een verzameling dansmuziek uit 1551 die speciaal gemaakt werd voor dansfeesten. Tijdens zulke feesten konden deelnemers zowel toeschouwer als danspartner zijn. Sebastian Matthias probeert in Danserye een hedendaagse dansvoorstelling te maken van zo’n dansfestijn en zoekt hierin naar mogelijkheden van interactie tussen muzikanten, dansers en publiek.

- Tijdens een anderhalf uur durend ‘radio ballet’ in Walking the City van Ligna vormt het publiek een geheime gemeenschap met een opdracht. Via koptelefoons krijg je aanwijzingen hoe te bewegen en waar heen te gaan en op deze manier beleef je de stad op een geheel andere manier.

Kijk voor het complete programma en voor het bestellen van kaarten op www.springutrecht.nl.

Beeld bij voorstelling Cecilia Bengolea en François Chaignaud door: Emile Zeizig.