Programma Dancing on the Edge Festival bekend

Dancing on the Edge. Foto Ilja van de PavertVoor de derde keer wordt dit jaar het Dancing on the Edge Festival gehouden. Van 6 tot 17 december staan Amsterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag en Rotterdam in het teken van dans uit Afrika en het Midden-Oosten.

Dancing on the Edge Festival brengt natuurlijk dansvoorstellingen, maar er zijn ook theatervoorstellingen, multimedia installaties, debatten, netwerkmeetings, workshops en lezingen. De ruim 60 deelnemers komen uit Egypte, Libanon, Syrië, Iran, Irak, Palestina, Israël, Tunesië en Jordanië.

De dansvoorstellingen zijn internationaal bekend, maar de meeste werken waren nog niet eerder in Nederland te zien. The other and me van de Egyptische Mounir Saeed beleeft zelfs de wereldpremière. Het is een voorstelling over waarnemingen en hoe we onszelf en anderen zien.

The Smala B.B.Tevens zal een de bekendste choreografen van Marokko te gast zijn op het festival, Khalid BenGhrib. Hij brengt zijn moderne dansvoorstelling The Smala B.B, waarvoor hij zich liet inspireren door schilderijen van Jeroen Bosch. Over de hele wereld is The Smala B.B. al te zien geweest, maar het is de eerste keer dat de voorstelling in Nederland opgevoerd wordt.

Mud. Yaser KhasebDe Iraanse choreografie Mud van Yaser Khaseb beleeft tijdens Dancing on the Edge Festival de Europese première. De voorstelling won in 2010 in Teheran de Audience Award op het Fadjr Festival en is ook in Seattle opgevoerd. Mud gaat over een man die een levende creatie maakt, die zich dan tegen zijn maker keert. 

Het programma en informatie over de andere dansvoorstellingen zijn te vinden op www.dancingontheedge.nl