Prijzenregen op Festival Nederlandse Dansdagen

Winnaar Zwaan_Het Nationale Ballet__foto JochemJurgensAfgelopen weekend zijn er op de 17e editie van het Festival De Nederlandse Dansdagen veel mooie voorstellingen te zien geweest, en zijn er drie dansprijzen uitgereikt: De Prijs Nederlandse Dansdagen, de Zwanen en de Dioraphte Dansprijs.

Cecilia Moisio wint Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2014

Cecilia Moisio_foto JochemJurgensVrijdag 3 oktober heeft choreograaf Cecilia Moisio uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Mieke Damsma, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2014 ontvangen . Aan de prijs is een geldbedrag van € 12.000,- verbonden, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, voor een nieuw te maken werk. De door het dansveld voorgedragen genomineerde choreografen waren Jan Martens, Juanjo Arqués en Cecilia Moisio. De jury was onder de indruk van de gedrevenheid van alle drie de genomineerden: Bevlogen choreografen met sterke ideeën en beelden, klaar voor hun volgend werk.

Larissa Lezhnina wint Gouden Zwaan 2014

Gouden Zwaan winnares Larissa Lezhnina _ foto Jochem JurgensZondag 5 oktober zijn de Zwanen - de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) - uitgereikt in de uitzending van NTR Podium tijdens De Nederlandse Dansdagen. Larissa Lezhnina ontving de Gouden Zwaan 2014. De Gouden Zwaan is de VSCD Dansprijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Igor Podsiadly ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in Naked Lunch. Het Nationale Ballet ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie voor Romance uit het programma Dutch Doubles.

NBprojects wint met SHIROKURO de Dioraphte Dansprijs

SHIROKURO wint Dioraphte Dansprijs 2014 foto JochemJurgensEn op de laatste dag van het Festival de Nederlandse Dansdagen is ook de winnaar van de Dioraphte Dansprijs bekend gemaakt: SHIROKURO van NBprojects i.s.m. Tomoko Mukaiyama Foundation. De Dioraphte Dansprijs is een prijs voor een dansvoorstelling met internationale potentie. Alle voorstellingen die tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen te zien zijn, dingen mee naar de prijs.

Het geldbedrag van € 5000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland. De jury bestond dit jaar uit Laura Kumin ( Artistiek directeur Certamen Coreográfico de Madrid, Spanje), Natasa Georgiou (Artistiek directeur Dance House Lemesos, Cyprus), Leman Yilmaz (Artistiek directeur Istanbul Theatre Festival, Turkije) en Fons Dejong (Dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof, Nederland).